Kupno samochodu bez dokmuentów, a ustna umowa z handlarzem

• Autor wątku Autor wątku DDDarOOO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DDDarOOO

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam!
27go czerwca kupiłem samochód sprowadzany z Niemiec od handlarza. Dokumenty (tzw. brief i inne) miały być nadesłane do handlarza na dniach z niemieckiej ubezpieczalni. Po czym miał mi je przekazać. Handlarz cały czas utrzymuje iż opóźnienie nie jest z jego winy. Ja posiadam samochód z kluczykiem oraz pokwitowanie wypisane na kartce z podpisem i pieczątką handlarza o treści: "przyjąłem od XXX kwotę XXX za pojazd XXX NR VIN XXX. W poniedziałek to jest do 06.07.2015 przygotować 2gi kluczyk i dokumenty z auta - 2 brify. Podana cena jest plus opłaty."

Ponieważ cierpliwość powoli mi się kończy, chciałem się dowiedzieć jakie kroki (prawne?) mogę podjąć "w razie w". Jeśli sytuacja będzie się przeciągać przez kolejne dajmy na to 2 tyg., chciał bym odstąpić od zakupu, czyli zwrócić samochód i odzyskać gotówkę.

Prócz powyższej kartki, posiadam nagranie z rozmów telefonicznych gdzie handlarz utrzymuje swoją wersję o opóźnieniu dokumentów (pozyskaną bez zgodny i wiedzy rozmówcy), oraz świadków transakcji.

Pytanie brzmi - czy gdyby handlarz miał jakieś obiekcje co do mojego wycofania się z (jakby nie było ustnej) umowy kupna/sprzedaży, mogę iść z powyższymi argumentami do sądu? I co ważniejsze, czy powyższe argumenty nadadzą się?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Wyślij mu pisemne wezwanie do wydania dokumentów.

Później skompletuj papiery i udaj się do prawnika aby poprowadził sprawę.

W takim razie jeszcze trochę poczekam, a jak będą przeciągać i nie będą chcieli wziąść auta i oddać kasy po dobroci to tak też uczynię, dzięki za odp!

Czyżby ... kradzione ? Bo tak to wygląda .

Powrót