P
PProgramista
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Dzień dobry,
jako osoba fizyczna kupiłem samochód od firmy.
Firma wystawiła fakturę. Znajdują się na niej następujące informacje:
1) pieczątkę w polu "sprzedawca"
2) nr faktury
3) Miejscowość, datę i godzinę wystawienia
4) Moje dane w polu nabywca
5) podstawowe informacje (marka, model, rok produkcji, nr. rejestracyjny, vin) o samochodzie we właściwym miejscu
6) kwotę, sposób (gotówka) i termin (jak wszędzie w fakturze - dzień dzisiejszy) zapłaty
7) pieczątkę i podpis sprzedawcy
Pytanie teraz do Państwa - czy posiadanie tego dokumentu jest jednoznaczne z potwierdzeniem przyjęcia pieniędzy przez sprzedającego?
W rubryce z miejscowością i datą wystawienia faktury jest napisane:
"Data dokonania (zakończenia) dostawy; wykonania usługi; otrzymania zaliczki, raty, ... (1):" i tam wpisane jest "j.w"
Czytając drobny druczek:
(1) Należy podać datę dokonania lub zakończenia dostawy towarów lub wykonania usługi albo datę otrzymania całości lub części należności, powodującej powstanie obowiązku podatkowego - o ile taka data jest określona i różni się od daty wystawienia faktury.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
jako osoba fizyczna kupiłem samochód od firmy.
Firma wystawiła fakturę. Znajdują się na niej następujące informacje:
1) pieczątkę w polu "sprzedawca"
2) nr faktury
3) Miejscowość, datę i godzinę wystawienia
4) Moje dane w polu nabywca
5) podstawowe informacje (marka, model, rok produkcji, nr. rejestracyjny, vin) o samochodzie we właściwym miejscu
6) kwotę, sposób (gotówka) i termin (jak wszędzie w fakturze - dzień dzisiejszy) zapłaty
7) pieczątkę i podpis sprzedawcy
Pytanie teraz do Państwa - czy posiadanie tego dokumentu jest jednoznaczne z potwierdzeniem przyjęcia pieniędzy przez sprzedającego?
W rubryce z miejscowością i datą wystawienia faktury jest napisane:
"Data dokonania (zakończenia) dostawy; wykonania usługi; otrzymania zaliczki, raty, ... (1):" i tam wpisane jest "j.w"
Czytając drobny druczek:
(1) Należy podać datę dokonania lub zakończenia dostawy towarów lub wykonania usługi albo datę otrzymania całości lub części należności, powodującej powstanie obowiązku podatkowego - o ile taka data jest określona i różni się od daty wystawienia faktury.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.