D
Drakisox
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam bardzo serdecznie wszystkich i proszę o pomoc.. A więc 3 tygodnie temu kupiłem samochód, wydawał się bardzo fajnym samochodem za fajne pieniądze, jechałem tam z kolegą który bardzo dobrze zna się na samochodach. Sprzedający ogólnie zachwalal samochód, że bardzo dobry stan itd. powiedział mi tylko że wszystko jest w dobrym stanie ale trzeba byłoby wymienić przewody od gazu pod maską oraz swiece bo już są stare ale generalnie można jeździć, posprawdzalismy resztę i ok,zdecydowałem się. Nie spisywalismy umowy, tylko sprzedawca mi wystawił fakturę na której w adnotacjach napisał "samochód do napraw" przez co ja rozumiałem te przewody do zrobienia i swiece. Na jeździe próbnej wszystko było super, ale gdy jechałem do domu zaczęły się problemy z gazem, problemy z odpalaniem samochodu, przestawal działać pedal gazu, łożysko oporowe w sprzęgle, coś zaczęło stukać w kole, stukanie tarcz hamulcowych itd. Jak się potem okazało nie działa też centralny zamek oraz nie da się zamykać klapki od wlewu paliwa. Pojechałem do.mechanika żeby wymienił mi te przewody oraz swiece, być może to mogło być przyczyną tych problemów z gazem i odpalaniem, ale nie pomogło nic, dodam że mechanik powiedział mi, że do wymiany będzie też reduktor ponieważ gaz się ulatnial cały czas i dobrze że nie doszło do wybuchu oraz że ogólnie dużo rzeczy tam jest do roboty o których sprzedawca musiał wiedziec. Sprzedający mówił że tankowal gaz i na nim jeździł, ja zatankowalem za 20 zl i po 3 km już go nie było, cały się ulotnil, więc podejrzewam że klamal. Sprzedający mówił że problem z odpalaniem to pewnie też przez to że było mało benzyny i dlatego(bo przy kupnie też mi nie chciał odpalić), ale to nie pomoglo. Okazało się że w samochodzie są do wymiany tarcze hamulcowe, część instalacji gazowej co bezpośrednio zagrażalo mojemu życiu a ja nie zostałem o tym poinformowany że coś tam się dzieje, uszczelki do wymiany bo okazało się że olej mi cieknie, zamek centralny do naprawy, łożysko oporowe i wiele wiele innych rzeczy, a ja zostałem poinformowany że w samochodzie wszystko sprawne tylko do wymiany przewody i swiece.. A o innych rzeczach nie było mowy, dodam że sprzedający na codzień zajmuje się samochodami więc musial wiedzieć o tych rzeczach.. Proszę mi powiedzieć co ja mogę w takiej sytuacji zrobić?
( martwi mnie ta dopiska na fakturze że samochód do napraw ale to chodziło o te przewody i swiece.. Proszę o pomoc
czy mogę odstąpić w takim wypadku od umowy?