kupno samochodu PZU windykacja

• Autor wątku Autor wątku zalewaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalewaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
W 2011r kupiłam niezarejestrowany samochód, formalnie dopełniłam wszystkich formalności. Samochód zarejestrowany 11.09 polisa OC od 10.09 jest na mnie. Pod koniec zeszłego roku dostałam pismo z PZU z nakazem zapłaty zaległości za OC na ów samochód. Ja o żadnym ubezpieczeniu nie wiedziałam, nikt mnie nie informował. PZU twierdzi że powinnam go wyrejestrować ale jak wyrejestrowac i skąd jeśli nie wiem że jest wykupione OC gdziekolwiek. Co powinnam zrobić i która ze stron ma racje?

co do zasady nowonabywca ma obowiązek wypowiedzieć dotychczasową polisę oc, chyba że ma zamiar w dalszym ciągu z niej korzystać. Do obowiązków sprzedawcy natomiast należy przekazanie wszelkich dokumentów dotyczących pojazdu, w tym również polisy OC. Pisze Pani, że kupiła niezarejestrowany pojazd...sprzedawca go wyrejestrował? jest na to dokumentacja? sprzedawca nie przekazał polisy oc?

Samochód był niezarejestrowany, to na nas jest karta pojazdu, wszelkie opłaty recyklingowe itp. Sprzedawca nie mówił że samochód ma jakiekolwiek ubezpieczenie, a samochód był na zagranicznych blachach w momencie kupowania.

Powrót