Kupno samochodu z uszkodzonym silnikiem

• Autor wątku Autor wątku Nieznajomaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nieznajomaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, kupiłam samochód u osoby prywatnej. Sprzedawca był współwłaścicielem samochodu, drugim współwłaścicielem był syn, który przebywał za granicą. Pan twierdził, że samochód jest sprawny, że wszystko w porządku itd. Po kilku dniach od zakupu zauważyłam, że wycieka jakiś płyn i nie działało ogrzewanie w samochodzie więc oddałam go do mechanika. Okazało się, że silnik w samochodzie jest pęknięty. Zadzwoniłam do sprzedającego, ale on oczywiście się wszystkiego wyparł i nie chciał ze mną rozmawiać. Samochód naprawiłam, wymieniłam silnik i kilka innych rzeczy, które wyszły w trakcie. Na umowie jest zapis, że kupujący zapoznał się ze stanem fizycznym pojazdu, no ale trudno zobaczyć uszkodzony (pęknięty) silnik. Czy w związku z tym mam prawo domagać się od sprzedającego zwrotu chociażby części poniesionych kosztów ? Czy jest w ogóle sens czy sobie darować ?

Od samego początku szansę były wątpliwe, natomiast naprawiajac silnik na własną rękę całkowicie odcielas się od możliwości egzekwowania czegokolwiek

Od dnia zakupu ma Pani bodajże około tygodnia na zwrot samochodu u odzyskanie za niego pieniędzy. Po tym czasie już raczej nie ma sensu.

Czyli najprawdopodobniej kupiłaś pół samochodu, a nie cały (w zależności od udziału ojca). Syn Ci nic nie sprzedawał. Próbowałaś zarejestrować to auto?

Samochód już zarejestrowałam na siebie.

Powrót