Kupno samochodu zarejestrowanego w Szwecji a problemy z zarejestrowaniem w Polsce

• Autor wątku Autor wątku BBQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BBQ

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Dzień dobry,

W połowie sierpnia kupiłem w Polsce samochód który w dniu zakupu był zarejestrowany w Szwecji i stał na szwedzkich numerach rejestracyjnych.

Wypełniłem formalności czyli zawiadomiłem urząd skarbowy, zapłaciłem akcyzę, zrobiłem przegląd, ubezpieczyłem...

Dzisiaj, kiedy chciałem oddać w starostwie powiatowym szwedzkie rejestracje i dowód rejestracyjny, otrzymałem informację że nie mogę zarejestrować samochodu ponieważ umowa kupna-sprzedaży zawarta jest ze Szwedem (w rzeczywistości Polakiem który posiada również szwedzkie obywatelstwo) i dane sprzedającego są ze szwedzkiego dokumentu tożsamości oraz jego adres jest też szwedzki, natomiast w rogu umowy jest napisane miejsce (czyli miejscowość w Polsce) i data zawarcia umowy.

Urząd mówi że sytuacja z ich punktu widzenia wygląda tak że to ja sprowadziłem auto ze Szwecji, ewentualnie zrobił to właściciel ale tak czy inaczej muszę dowiedzieć się kiedy to zrobił bo jeśli sprowadził auto więcej jak 30 dni temu to ciąży na mnie obowiązek zapłaty kary za niedotrzymanie terminu zgłoszenia sprowadzenia pojazdu (!). Czy tak jest faktycznie? Według mnie to jest nieuczciwe, pilnowałem terminów żeby zmieścić się ze wszystkim w przepisowym czasie, ze sprzedającym nie mogę się skontaktować i nie wiem co mam zrobić, jeśli sprowadził auto już dawno to może tak być że nawet w dniu zakupu te 30 dni już było przekroczone i wraz z zakupem stałem się automatycznie winnym niedotrzymania terminu zawiadomienia o sprowadzeniu pojazdu.

Co powinienem zrobić? Ogłoszenie na OtoMoto wisiało chyba z 2 tygodnie, zanim przyjechałem obejrzeć auto i je kupiłem upłynął kolejny tydzień, teraz zanim udało mi się pozałatwiać formalności (na które myślałem że mam 30 dni od chwili zakupu) minęło kolejne kilkanaście dni, nie mam teraz tyle pieniędzy żeby płacić jeszcze karę poza tym uważam że nie jestem winny, kupiłem ten samochód m.in. dlatego żeby móc też wykorzystać go do dodatkowej pracy na glovo i wyjść trochę finansowo na prostą a tu bez przerwy kłopoty :(

Jako podstawę prawną pani urzędnik podała art 78 ust. 2 pkt. 1 ustawy prawo o ruchu drogowym oraz art. 140 prawa o ruchu drogowym.

Proszę o pomoc, pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót