Kupno skutera niezarejestrowanego

• Autor wątku Autor wątku thepawel121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thepawel121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam mozliwość kupna skutera sprowadzonego z niemiec, mającego kartę pojazdu, niezarejestrowanego i nie chciałbym go rejestrować bo potrzebuje woła roboczego do ciągania drzewa, śmieci itd. I teraz jest pytanie. Jaką umowę spisać z aktualnym właścicielem? Żeby nie bylo w razie czego jak kupie że kradziony czy coś bo to różnie bywa więc umowa by sie przydala, tylko jaka? Bo kupna sprzedazy motocykla chyba nie zda egzaminu i by trzeva bylo wtedy rejestrować zeby ubezpieczeniowy fundusz nie ścigał? Czy jednak normalana wystarczy? Pozdrawiam

To jest forum prawne. Tu możesz zapytać jak kupić pojazd legalnie i go zarejestrować, a nie robić jakąś samowolkę.

jaką samowolkę? po prostu potrzebuję legalnie mieć woła roboczego i tyle. Nie chcę nic kombinować. Jakbym chciał kombinować to bym dał pieniądze i już

Właśnie o tym mówię, to jest niezgodne z prawem. Pojazd należy zarejestrować i opłacić ubezpieczenie.

A co, jeśli będzie go używał jak traktor samoróbkę, nie będzie jeździł po drogach publicznych tylko np. na swoje pole?

No właśnie w takich celach go potrzebuje. Na swojej działce. A nie po drogach szaleć skuterem bez papierów za 200 zł jak mogę, z papierami kupić za 600zł i wtedy se po drodze jeździć. Lecz w tym wypadku papiery nie są mi potrzebne bo ten skuter nie zobaczy zadnej drogi

Skoro skuter nie był wcześniej zarejestrowany to go w Polsce też nie musisz rejestrować.
Sprawdź tylko czy nie jest kradziony. Umowę musisz mieć.
Gdyby skuter był zarejestrowany to wtedy byś musiał w Polsce zarejestrować. Żeby nie płacić haraczu ubezpieczycielowi byś musiał iść na policję i zgłosić jego "zniknięcie". Trochę więcej zachodu, ale też da się załatwić :D

Abrakadabra3210 napisał:
Właśnie o tym mówię, to jest niezgodne z prawem. Pojazd należy zarejestrować i opłacić ubezpieczenie.
Ciekawe według jakiego prawa poniesie konsekwecje skoro skutera niema nawet w systemie? Po polach pełno jeździ pojazdów niezarejestrowanych sprowadzonych z Ukrainy itd. Co drugi rolnik ma ciągnik nierejestrowany bo po co płacić haracz mafii ubezpieczeniowej.

Powrót