Kupno sp. z o.o. i sprawy zw. z notariuszem.

• Autor wątku Autor wątku mikemas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikemas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam Państwa,
Zwracam się z pytanie o zupełną nowość dla mnie: zamierzam odkupić sp. z o.o.

Spółka nie posiada raczej kapitału zakładowego (mimo, ze jest wzmianka iz kap. zakl. zostal pokryty), obecnie jest dwóch wspólników, ja będę jej jedynym wspólnikiem po zakończeniu transakcji. Jeden z obecnych wspólników jest obywatelem brytyjskim i nie będzie mógł uczestniczyć w sprzedaży - wyznaczy pełnomocnika.

Z tego, co rozumiem, obywatel brytyjski musi sporządzić notarialnie poświadczone pełnomocnictwo do zbycia udziałów? Czy powinno ono być w języku polskim i angielskim, czy wystarczy tylko w angielskim? Czy jakiś jeszcze dokument?

Umowa kupna spółki winna być sporządzona przed notariuszem za poświadczeniem podpisów - tu wszystko jest jasne.

Zamierzam odwołać obecnego prezesa i powolac nowego. Czy potrzebne do tego jest zgromadzenie wspolnikow przed notariuszem, czy majac na uwadze, ze bede jedynym udzialowcem, notariusza mozna pominac?

Nastepnie wpis do krs. Planuje oprocz zmiany prezesa, zmienic nazwe i siedzibe spolki. Koszt wyniesie 650 zł jesli dobrze zrozumialem? Czy oprocz formularzy KRS, listy wspolnikow itp. musze dostarczyc jeszcze jakies dokumenty, zeby uwidocznic te zmiany?

Z góry dziekuje za odpowiedz!

Jeżeli chodzi o zgromadzenie wspólników, to nie jest potrzebny notariusz, w sp. z o.o. tylko przy zmianie umowy spółki, podwyższeniu i obniżeniu kapitału zakładowego konieczny jest notariusz (o ile coś mi nie umknęło).

Koszt w KRS - 650 zł., zmiana prezesa - potrzebny wzór podpisu poświadczony notarialnie, zmiana nazwy i siedziby - tu musi być protokół sporządzony przez notariusza (bo zmiana umowy spółki), zmiana wspólnika - lista wspólników, jeśli jest jedyny wspólnik - wskazanie jego imienia i nazwiska oraz adresu ze wskazaniem, że jest on jedynym wspólnikiem (zazwyczaj wskazuje się to w liście wspólników).

Powrót