kupno spółki zoo z długami

• Autor wątku Autor wątku karol29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, chcę kupić spółke zoo ( 100% udziałów) spółka prowadzi apteke , na chwile obecną spółka jest zadłużona wobec ZUS, US i 2 hurtowni.Rozumiem że kupując spółke całe długi przechodzą na mnie i ja się staje wierzycielem , tak? O ile z hurtowniami moge negocjować spłatę ( w jakiś sposób, wydłużyć termin zapłaty za leki, ) to wobec pozostałych instytucji płacić musze odrazu?Czy istnieje jakiś sposób " odcięcia" się od starych długów i prowadzenia interesu " od zera"?
Karol

nabywca przedsiebiorstwa ponosi odpowiedzialnosc lacznie ze zbywca solidarnie, za wszelkie zobowiazania ktore zaciagnal zbywca przedsiebiorstwa w zw. z prowadzeniem tego przedsiebiorstwa.
-chyba ze o tych zobowiazaniach nabywca nie wiedzial a mogl sie dowiedziec w normalnej procedurze due dilligence (pomimo zachowania nalezytej starannosci)
Odpowiedzialnosci ogranicza sie do wartosci nabytego przedsiebiorstwa. Bez zgody wierzycieli odpowiedzialnosci nie mozna wylaczyc

Ale to chyba nie bylo o udziałach w spółce z o.o.?

zgadza sie. nalezy tu odróznic zbycie przedsiebiorstwa od zbycia 100% udzialow. nie sa to pojecia tozsame. zbycie 100% udzialow to zbycie calosci praw udzialowca spolki zoo. w zaleznosci od tego co autor postu ma na mysli.

dziękuje za odpowiedz, czyli kupijąc spółke zoo ( 100 % udziałów notarialnie ) automatycznie przechodza na mnie wszystkie zobowiązania i kropka.Nie ma mozliwości ( w sposób prawny ) odciąc się od długów zrobionych przez poprzedniego właściciela.Sp zoo odpowiada do wysokości majątku posiadanego przez spółke tak? Natomiast majątek osobisty jest nietykalny przez wierzycieli? Tak?
karol

Na podstawie art.151par4 ksh wspolnicy nie odpowiadaja za zobowiazania spolki. Spolka zoo,jako osoba prawna, jest bowiem odrebnym podmiotem praw i obowiazkow i za zobowiazania ponosi odpowiedzialnosc wlasnym majatkiem.

Powrót