Kupno-sprzedaż działki a podatki

• Autor wątku Autor wątku maykell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maykell

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, jako osoba prywatna zainwestowałem poprzez umowę o realizację inwestycji z firmą w zakup nieruchomości. Są to 2 działki posiadające wydane warunki zabudowy jednorodzinnej. Firma ta ma w ramach wniesionego przeze mnie wkładu pieniężnego dokonać przeniesienia własności ww. nieruchomości na mnie, a następnie w ramach kolejnej umowy ja mam jej powierzyć zbycie ww. nieruchomości za określoną zaakceptowaną przeze mnie kwotę. Chcę całą kwotę z transakcji, czyli wkład i zysk, przeznaczyć na kolejną nieruchomość, być może w tym samym modelu. Chciałbym tu uniknąć płacenia podatków i zastosować wariant z przeznaczeniem środków na własne cele mieszkaniowe. Posiadam mieszkanie przepisane przez moją mamę, ale nie mieszkam tam, mieszka mama. Czy w takim wypadku obejmie mnie zwolnienie z podatków?

Jedyne z czym mam tu problem to to, że sam piszesz "być może w tym samym modelu". Jak w tym samym modelu to, po pierwsze, nie jest to nabycie na własne cele mieszkaniowe, a po drugie, może wypełniać znamiona działalności gospdarczej.
Jeśli zaś kupisz mieszkanie na własne cele mieszkaniowe, to możesz skorzystać z ulgi. Nie jest też określone kiedy dokładnie i jak długo masz w tym lokalu mieszkać.

Czy sformułowanie "na własne cele mieszkaniowe" dotyczy tylko zakupu mieszkania czy również zakupu działki budowlanej? Jedyna opcja w tym wypadku, by nie płacić podatków, to zakup mieszkania za wszystkie uzyskane z aktualnej transakcji środki pieniężne?

Może być zakup działki pod budowę domu dla siebie. Plus wydatki na samą budowę.

Dzięki za odpowiedź.
Zapytam jeszcze o to ile razy można zrobić taką transakcję kupno-sprzedaż nieruchomości do zamieszkania niby "pod siebie", aby kontrola skarbowa się nie doczepiła? Czy np. znaczenie ma fakt, że kupuję i sprzedaję nieruchomość znacznie oddaloną od aktualnego miejsca zamieszkania?:what:

Powrót