Kupno telefonu na olx.. Nie taki jak w opisie...

• Autor wątku Autor wątku lampart14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lampart14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Zakupiłem telefon na portalu olx.. Był to telefon Sony Xperia Z1 dogadałem się z kontrahentem że wyśle za pobraniem + wielki że nie oszukał już mnie w taki sposób... Niestety oszukał mnie mówiąc że telefon JEST W 100% SPRAWNY niestety tak nie jest nie czyta karty sim i ma lekko uszkodzony dotyk... Kontrahent się sprzecza że u niego wszystko w 100% sprawne było i nie zgadza się na zwrot pieniędzy... Co mam teraz zrobić?? Czy policja w takich sprawach zaangażuję się???

Nie zajmuje się.

Reklamuj pisemnie na podstawie Kodeksu Cywilnego, art. 556 i dalsze. Pismo wysyłasz poleconym ZPO a towar w oddzielnej przesyłce. Informujesz w piśmie, że towar wysyłasz osobną przesyłką.

dlaczego policja takim czyms sie nie zajmie przeciez to jest oszustwo...jak kontrahent twierdzi ze towar wyslany w 100%sprawny. A rzecznik praw konsumenta zaaragowal by?? mam jakies szanse odzyskania pieniedzy a towar oddaje.. czy moge wytyczyc mu sprawe w sadzie??

Chciałbyś żeby policja zajmowała się pobieraniem i badaniem przedmiotów transakcji, tego czy są one zgodne z umową czy też nie? :o

Ciekawe co mówiłbyś jakby policja zniknęła z ulic i zajmowała się tylko takimi sprawami....

Od tego są sądy i rzeczoznawcy. Dlatego policja się tym nie zajmuje. A Rzecznik nie zajmuje się transakcjami między osobami prywatnymi.

to w takim przypadku mam zrobic?? gdzie udac sie z taka sytuacja?? Mam rozumiec ze nikt mi nie pomorze w takiej sprawie?? i kontrahent jest czysty ?? nierozumiem nic:(

Odpowiedz dostałeś w drugim poście. Przeczytaj ze zrozumieniem i wykonaj.

komu mam go reklamowac?? jesli kontrahent nie zgadza sie na zwrot twierdzac ze towar wyslal sprawny?? mam mu odeslac towar?? to on go nie przyjmie

To nie rób nic. Otrzymałeś odpowiedź zgodną z tym jak się postępuje. Najpierw wezwanie, później sąd.

skoro kontrahent nie odbierze paczki i nie zwroci mi pieniedzy mam sie udac do sadu i zalozyc mu sprawe w sadzie ??? i cos jeszcze mi tu nie gra kontrahen na aukcji ma imie Bartek a na przesylce jest inne imie czyli kontrahent mogl podac inne dane

Na olx nie ma żadnych aukcji. To jest serwis ogłoszeniowy, nie aukcyjny i nawet jego właściciel zaleca odbieranie towaru osobiście. Żeby zamieścić tam ogłoszenie nie trzeba się nawet rejestrować.

tak wiem ze olx polega na spotkaniu sie i reka w reke ale co mam teraz zrobic??:(

Powrót