kupno telefonu pochodzącego z przestępstwa

• Autor wątku Autor wątku wikikrol11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wikikrol11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
W połowie roku 2014 zakupiłam telefon Apple w sklepie internetowym (sklep nadal istnieje i działa). Cena tego telefonu była na poziomie takim jakim w tym czasie "schodziły" tego typu telefony. Mam na to fakturę zakupu, potwierdzenie przelewu za telefon oraz korespondencję ze sklepem dotyczącą zamówienia. W grudniu 2014r. policja kazała zgłosić mi się na komisariat i zatrzymała ten mój telefon, twierdząc że pochodzi on z przestępstwa. Czuję się w tym momencie jako osoba poszkodowana, na której popełniono również przestępstwo ponieważ odebrano mi telefon za który zapłaciłam pełną wartość. Jak mam dochodzić swoich praw czyli odzyskania telefonu ( w miarę szybko ponieważ traci on również z czasem na wartości i po pół roku czy roku jego wartość nie będzie już adekwatna do ceny zapłaconej ponieważ znowu najnowsze modele będą miały stosowną wartość), czy zwrotu poniesionych kosztów? Nie ukrywam, iż to całe zdarzenie było dla mnie niezmiernie przykre i żądam zadośćuczynienia poniesionych krzywd moralnych jakim jest oddanie smartfonu bez możliwości przeniesienia z niego wszystkich zapisanych danych. Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie informacje i wskazówki co powinnam w tej sytuacji zrobić aby uzyskać zwrot poniesionych kosztów zakupu telefonu, który mi odebrano?

moim zdaniem mozesz jedynie swoich roszczeń dochodzic na drodze cywilnej i podać sklep internetowy o zwrot pieniędzy.

Powrót