Kupno towaru na OLX, zwrot reklamacja

• Autor wątku Autor wątku thematt154
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thematt154

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
kupiłem poprzez portal olx.pl od osoby fizycznej kurtkę. W wiadomości przesłała mi wymiary i określiła jako kurtkę męską. Po wpłaceniu kasy przyszła przesyłka zawierająca kurtkę ale jak się okazało wymiary były inne niż te podane w wiadomościach. Kurtka jest za mała więc wystosowałem wiadomość do sprzedającej że chce zwrot pieniędzy. Ona się nie zgodziła i teraz nie wiem co mam robić, co pisać, co wysyłać. Kurtka mało nie kosztowała. A jak się później okazało jest to damska a nie męska. Proszę o pomoc co mam napisać co wysłać.
Pozdrawiam

Witam,
cytuje: "jako osoba fizyczna, która sprzedaje używaną rzecz mogę nie zgodzić nie na zwrot, bo nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej ani regularnej sprzedaży "
oraz napisała że wzięła wymiary z oficjalnej strony www producenta tyle że wzięła wymiary kurtki męskiej a to jest kurtka damska, 10 cm długości jej nie robi różnicy.
Nie wiem co robić nie odpisuje na jakiekolwiek wiadomości.

thematt154 napisał:
jako osoba fizyczna, która sprzedaje używaną rzecz mogę nie zgodzić nie na zwrot, bo nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej ani regularnej sprzedaży
To prawda tyle, że Ty nie odstępujesz od umowy zawartej na odległość (art. 27 upk), ale reklamujesz rzecz, bo jest niezgodna z umową (art. 556[1] kc) - jest inna niż ta, która kupiłeś, a ten przepis reguluje zawartą umowę. Poinformuj o tym sprzedającą, opisz niezgodność (inne wymiary i "damska"), załącz treść e-maili i wezwij do zwrotu ceny i kosztów przesyłek w terminie. Poinformuj, że kurtkę odeślesz, po zwrocie ceny i kosztów, a jeśli zwrotu nie otrzymasz, powiadomisz organa ścigania o popełnieniu oszustwa.

Dziękuje za szybką odpowiedź, wystarczy że napisze sprzedającej wiadomość prywatną na olx czy lepiej wysłać poleconym. Jeśli tak to jest jakiś szablon na reklamację towar niezgodny z umową ? CO mam w tym napisać ?

Powrót