Kupno udziałów we współwłasności działki

• Autor wątku Autor wątku Bożena Sadowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bożena Sadowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,

mamy możliwość kupienia części działki (obecnie rolna, ale w przyszłym planie zagospodarowania budowlana) od cioci, niemniej jednak okazało się,
iż ona nie ma na nią aktu własności, lecz jest współwłaścicielką po 50% ze
swoją zmarłą matką. Co oznacza, że część matki po podziale spadkowym będzie należeć w 1/3 do niej (troje dzieci), a w 1/3 do matki mojego męża (która ceduje ją na męża).
Moje pytanie jest następujące: czy istnieje możliwość kupienia od cioci części ułamkowej jej prawa do nieruchomości gruntowej?
Czy może lepiej wcześniej znieść współwłasność?
A może zacząć od podziału spadku?

W jakiej kolejności to wszystko pozałatwiać, żeby nie trwało wieczność?

Pozdrawiam

Miałam podobny problem . Właściwie to jeszcze sie nie skończył. Po śmierci Taty wraz z 2 jeszcze rodzeństwa i mamą otrzymaliśmy poprzez sąd spadek po Tacie czyli po 1/8 kazdy z Taty części nieruszając tego ze mama miała i tak 50 % jako współmałżonka . CHCIELIśMY KILKA LAT TEMU SPRZEDAć CZęćś DZIAłEK ROLNYCH I NIESTETY OKAZAłO SIę ZE BRAT BYł NIEPEłNOLETNI I W TO WSZYSTKO JESZCZE WłąCZYł BY SIE SąD - TAK SAMO BY BYłO PRZY ODPISIE NA KTóREGO KOLWIEK Z NAS - DLATEGO PORADZONO NAM BY POCZEKAć Aż BRAT UZYSKA PEłNOLETNOść I WTEDY SZYBKO PODZIELIMY BEZ PROBLEMóW !
TAK TEż ZROBILISMY CO PRAWDA CHODZIłO TYLKO O TO BYM JA OTRZYMAłA Z MążEM JEDNą DZIAłKę - JEDNAK TO JA MUSIAłAM NAJPIERW ZRZEC SIę WłASNOśCI DO POZOSTAłYCH DZIAłEK DOMU I INNYCH NIERUCHOMOśCI I PODAROWAć JE RODZEńSTWU NATOMIAST ONI WRAZ Z MAMą MUSIELI ZRZEC SIę UDZIAłóW WłASNOSCI Z TEJ DZIAłKI PRZEZNACZONEJ DLA MNIE A JA DOPIERO NA KONIEC PODAROWAłAM 1/2 SWOJEMU MężOWI - TAKE POMIESZANIE Z POPLąTANIEM ALE W JEDNYM AKCIE NOTARIALNYM I CHOć MIAł WIELE KARTEK TO WSZYSTKO SIę ROZJAśNIłO - TAK WIEC PROSZę NAJPIERW DOPROWADZIć DO PODZIAłU SPADKU A DOPIERO PóźNIEJ DO TEGO BY WSZYSCY PODAROWALI PANI Tę DZIAłKę - NO I żEBY BYLI PEłNOLETNI BO JAK SąD SIE WTRąCI TO JESZCZE BęDA WIęKSZE PROLEMY - SąD ZAWSZE STAJE PO STRONIE NIEPEłNOLETNICH PRZY PODZIAłACH MAJąTKOWYCH - I MOżNA ZA TO DUZO JESZCZE ZAPłACIć A I W LATACH SIE TO ARDZO ROZCIąGA - WIEM Z DOśWIADCZENIA ZE TAKE SPRAWY Są SKąPLIKOWANE ALE NAJLEPIEJ PROSZę WYRAć SIE DO NOTARIUSZA I PORADZIć - A ZA TAKą PORADę SIę NIE PłACI - NA 1000% BO SAMA NIE RAZ KOZYSTAłAM Z PORAD

[cytat="Bożena Sadowska"]Witam wszystkich,

mamy możliwość kupienia części działki (obecnie rolna, ale w przyszłym planie zagospodarowania budowlana) od cioci, niemniej jednak okazało się,
iż ona nie ma na nią aktu własności, lecz jest współwłaścicielką po 50% ze
swoją zmarłą matką. Co oznacza, że część matki po podziale spadkowym będzie należeć w 1/3 do niej (troje dzieci), a w 1/3 do matki mojego męża (która ceduje ją na męża).
Moje pytanie jest następujące: czy istnieje możliwość kupienia od cioci części ułamkowej jej prawa do nieruchomości gruntowej?
Czy może lepiej wcześniej znieść współwłasność?
A może zacząć od podziału spadku?

W jakiej kolejności to wszystko pozałatwiać, żeby nie trwało wieczność?

Pozdrawiam[/cytat]

Dzieci matki po 1/3, czyli
1. ciotka : 50%(1/2) dotychczasowego udziału + 1/3 od matki,
2. II-gie dziecko 1/3,
3. matka Pani męża 1/3.

Oczywiście istnieje możliwość kupienia udziału ciotki.
Matka Pani męża może darować Państwu swój udział, ciotka sprzedać, a II dziecko? Czy jest możliwość nabycia (darowzina, zakup) od niej jej udziału 1/3?

Dzięki Mrcn.
Co do zakupu ostatniej 1/3 to raczej nie ma takiej możliwości.
Natomiast czy jest możliwość kupienia części z udziału ciotki?

Pozdrawiam

Powrót