Kupno używanego telefonu z ukrytą wadą od osoby fizycznej

• Autor wątku Autor wątku Tiger59
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tiger59

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,
Kilka dni temu zakupiłem używany telefon od osoby fizycznej na olx. W opisie nie było żadnej wzmianki o tym, że taśma(od wyświetlacza) jest uszkodzona. Sprawa dotyczy iPhone'a, najbardziej zależał mi na wyswietlaczu ponieważ chciałem go wymienić i zamontować w swoim. Po rozebraniu okazało się, że był rozbierany już wcześniej oraz ma przeciętą/naderwaną jedną z taśm która łączy tzw. Touch ID z płytą główną. Próbowano go prymitywnie naprawiać, bo nosi widoczne znaki jakiegoś materiału. Zażądałem więc zwrotu, jednak sprzedający nie chce go przyjąć.Co powinienem zrobić w tej sytuacji? Jestem osobą fizyczną, tak samo jak sprzedający.

Skierować stosowne pisemne zawiadomienie o odstąpieniu od umowy, powołując się na prawa wynikające z rękojmi za wady oraz z zagrożeniem, że w przypadku odmowy przyjęcia rzeczy i zwrotu ceny, sprawa zostanie skierowana do sądu.

A sprzedajacy odpowie, ze nie wiedzial o wadzie i skoro juz go rozkrecil, to mogl sam nieudolnie przerwac tasiemke. Pamietaj,ze to na kupujacym w tym przypadku ciazy udowodnienie istnienia wady w momencie dostarczenia.

diogenel napisał:
oraz z zagrożeniem, że w przypadku odmowy przyjęcia rzeczy i zwrotu ceny, sprawa zostanie skierowana do sądu.

To może jeszcze nam napisz... co ma sie znaleźć w pozwie i jak kupujący ma udowodnić swoje racje?

Wiesz...straszak w postaci założenia sprawy cywilnej już nie działa i można się nieźle wygłupić wyskakując z takim tekstem.

Tiger59 napisał:
Po rozebraniu okazało się, że był rozbierany już wcześniej oraz ma przeciętą/naderwaną jedną z taśm ...
jak to udowodnisz?

Powrót