Kupno "używanej" spółki a kredyt

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam,

pytanie jest praktyczne, dot. spółki z o.o.
Otóż planuję kupić używaną, , "czystą" spółkę zoo, i mam w związku z tym pytanie odnośnie możliwości wzięcia na nią kredytu inwestycyjnego. Proszę o poradę. Oto sytuacja:
1. Spółka istnieje od 1998 roku, w ciągu 3 ostatnich lat jest na plusie, obroty ponad 100 000zł, zysk netto ok. 25000zł,
2. Obecni udziałowcy sprzedają mi ją już czystą. Ja za moje parę tys. złotych dostaję czystą spółkę z historią (moim zdaniem dobrą)
3. Czy działając z małym kapitałem ( powiedzmy że podwyższę kap. zakł. do 60 000zł ( obecnie jest 50 tys., ale w kasie 0zł ) idąc do banku o kredyt inwestycyjny, mam jakieś większe szanse na uzyskanie kredytu ? Czy ktoś wie jak podchodzi się do tego w bankach (nie chcę wyjść na idiotę :ooo: ) - spółka po nabyciu przeze mnie nie bedzie posiadała żadnego majątku - aha, będzie miała, ale nie wiem jak to liczyć - spółka ma dłużnika na kwotę 150 000zł, zapadł już wyrok sądowy, więc pewnie nie do odzyskania.

Czekam na odpowiedź.

Do tego aby bank udzielił kredytu , kredytobiorca musi spełniać trzy podstawowe warunki;
posiadać wiarygodność
zdolność kredytową
i posiadać zabezpieczenie ( tu czasmi szczególnie przykredytach inwestycyjnych wystarczy bizenesplan i np. weksel, poddanie się egzekucji itp lub wszystko łacznie)
Z tego co piszesz spółka ma wiarygodność zdolność kredytową oczywiście ograniczoną co do osiaganych zysków.
Natomiast Tweoje wejsci do Spółki i podniesienie kapitału o 10.000 zł praktycznie nic nie zmieni.
Ty jako wsólnik co najwyzej uzupełnisz kasę ale nie ma to znaczenia przy długoterminowych inwestycjach- przeciez następnego dnia możesz je wydac na cokolwiek.
Dośc ciekawe jest to że posiadacie wierzytelność na 150.000 zł ale jako trudno ściągalna nalezność nie jest uwzgledniana przy podejmowaniu ryzyka kredytowego przez bank.
W ogóle za mało jest info o tym co spółka robi jak jest mozliwość generowania dochodu. Ty jako współnik w zasadzie nie masz wppływu na dziaanie spółkli chyba, ze zostaniesz członkiem zarządu.

Powrót