kupno wadliwego towaru od osoby prywatnej

• Autor wątku Autor wątku Luki2905
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luki2905

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam Wszystkich. Proszę o pomoc z nieuczciwym sprzedawca z olx.pl
Opisze wszystko według podanego przez forum wzoru.
a)status stron
Jestem osoba prywatna i zakupiłem towar od osoby prywatnej
b) podstawy reklamacji
Towar okazał się wadliwy, jest zwyczajnie zużyty
c) przy zakupach na aukcjach internetowych, określić typ
ogłoszenie
http://olx.pl/oferta/sharan-1997rok-atrakcyjne-ceny-CID5-IDaftw5.html
d) wskazać daty
towar został zamówiony telefonicznie dn. 07/06/2015
otrzymałem 10/06/2015
od razu po rozpakowaniu paczki zgłosiłem, ze towar jest uszkodzony czyli zgłoszenie również nastąpiło 10/06/2015
e) przedmiot zakupu
Maglownica do samochodu VW Sharan za kwotę 200zł
opisać zaistniały problem/wadę
Otóż zamówiłem kilka części do samochodu VW Sharan, a mianowicie włącznik świateł, tapicerki oraz nieszczęsna maglownice. Po otrzymaniu i rozpakowaniu paczki okazało się ze z maglownicy cieknie płyn (jest nieszczelna) czyli nie nadaje się do montazu, pomimo tego przez źle zabezpieczona paczkę (sam strecz) tapicerki zostały połamane, ale dostałem je gratis dlatego nie domagam się ich zwrotu. Skontaktowałem się ze sprzedającym i doszliśmy do porozumienia, ze sprzedający odda mi 120zł na naprawę towaru (maglownica kosztowała 200). wysłałem mu wszystkie dane do przelewu, jednak od tamtej pory ze sprzedającym nie ma żadnego kontaktu, oczywiście pieniędzy tez nie ma. Dnia 26/06/2015 Wysłałem do sprzedającego pismo z tytułu rękojmi za wady i prosiłem go o ustosunkowanie się czy mam odesłać maglownice (zwrot 200zł) czy otrzymam od niego 120zł które oświadczył ze przeleje na moje konto. W piśmie napisałem, ze czekam za odpowiedzią 14dni. Pismo wysłane listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Do tej pory nikt się nie odezwał. Co można zrobić w dalszym postępowaniu w tej sprawie? Co jeśli sprzedający się dalej nie odezwie i nie ustosunkuje się do sprawy.

Złożyć pozew cywilny do Sądu.

Dziękuję za odpowiedź. Proszę o więcej informacji na ten temat. Jakie są to koszty?

Powrót