Kupno ze sklepu interenetowego - towar uszkodzony

• Autor wątku Autor wątku Piotrek51515
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek51515

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry

Kupiłem w sklepie internetowym kołowrotek wędkarski.
Opłaciłem go jak i kuriera.

Paczka do mnie dotarła w stanie idealnym lecz po otwarciu jej dwa dni pozniej
okazało się że owszem paczka w stanie idealnym ale kołowrotek uszkodzony.

Przyjechał kurier spisaliśmy protokół. Na którym zaznaczyłem, że paczka którą otrzymałęm była nieuszkodzona.

Sprzedawca napisał do mnie z pretensją dlaczego nie zaznaczyłem uszkodzonej paczki na protokole ? bo przecież on wysyła dobry sprzęt.

Co mogę teraz zrobic?

Ja dostałem uszkodzony towar (nie wiem czy od sprzedawcy czy w transporcie)
Kurier dostarczył nieuszkodzoną paczkę
A sprzedawca mówi ze wysłał dobry towar.

Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

Jeżeli towar posiada wadę (jest uszkodzony) to w ciągu roku domniemywa się, iż wada powstała z winy sprzedawcy. Tak więc nie musi Pan udowadniać, że kołowrotek był uszkodzony, niezależnie od tego kiedy powstało uszkodzenie. Powienien Pan złożyć reklamację, a jeżeli sprzedawca odmówi wymiany towaru najlepiej złożyć skargę w europejskim centrum ODR. Jeżeli sprzedawca się zgodzi to sprawę będzie rozpatrywał sąd polubowny przy właściwej inspekcji handlowej, a jeżeli odmówi będzie to stanowić dowód pocjęcia próby mediacji dla sądu cywilnego.

franius8 napisał:
Jeżeli towar posiada wadę (jest uszkodzony) to w ciągu roku domniemywa się, iż wada powstała z winy sprzedawcy. Tak więc nie musi Pan udowadniać, że kołowrotek był uszkodzony, niezależnie od tego kiedy powstało uszkodzenie. Powienien Pan złożyć reklamację, a jeżeli sprzedawca odmówi wymiany towaru najlepiej złożyć skargę w europejskim centrum ODR. Jeżeli sprzedawca się zgodzi to sprawę będzie rozpatrywał sąd polubowny przy właściwej inspekcji handlowej, a jeżeli odmówi będzie to stanowić dowód pocjęcia próby mediacji dla sądu cywilnego.

Złożyłem reklamację. Czekam na decyzje

Powrót