Kupno.

• Autor wątku Autor wątku km09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

km09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.Chciałbym kupować w UK rowery np. za pomocą ogłoszeń umieszczanych w prasie badz sklepach itp. Zawsze istnieje możliwość,że może zgłosić sie ktoś kto bedzie posiadał rower z bliżej nieokreślonego zródła.W takim razie mam pytanie czy sporządzenie umowy kupna/sprzedaży roweru z adnotacją iż sprzedający oświadcza że przedmiot sprzedaży jest jego własnością,nie pochodzi z kradzieży itp. chroni mnie przed jakimikolwiek konsekwencjami prawnymi,jeśli okazałoby sie że rower pochodzi z kradzieży? Pozdrawiam.

Jeśli policja znajdzie rower, to będziesz go musiał oddać prawowitemu właścicielowi niezaleznie od tego, co widnieje w umowie. Inaczej paserstwo byłoby dość łatwe i opłacalne, nieprawdaż? ;)

Oczywiście,że tak jest.W moim interesie nie jest nabycie towaru pochodzącego z niewiadomego zrodła,ale nigdy nie wiadomo czy rower przysłowiowego Kowalskiego nie jest kradziony jesli nie ma na niego papierów.Interesuje mnie mianowicie czy przy takiej umowie jesli by sie okazało ze jest kradziony to czy oprócz tego,że bede zmuszony zwrocić wlascicielowi rower poniose dodatkowo konsekwencje prawne.Pozdrawiam.

To zaleśzy od tego, czy policja uważa, że wiedziałeś, że był kradziony. Jeśli uważają, że wiedziałeś, to mogę Ci postawić zarzut paserstwa.

Mam pytanie : zamierzam zakupić rower tak zwany składak składany z różnych części zakupionych w sklepie i co oczywiste nie będę miał dowodu zakupu powstaje pytanie czy gdy patrol mnie zatrzyma to muszę okazać dowód zakupu ? bo przecież nie będę woził ze sobą paragonu na łańcuch , przerzutkę , koła itd no bez sensu !

Powrót