Kupujący chce "dużo" za przesyłkę reklamacyjną

• Autor wątku Autor wątku matek222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matek222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Mam kupującego, który chce wg. mojej oceny bardzo wysoką kwotę za przesyłkę którą wysłał do nas na reklamację. Kiedyś tutaj na forum przeczytałem, że kupujący odsyłając rzecz na reklamację powinien wykazać się rzetelnością i ekonomiką dosyłając towar na reklamację. Ktoś mi pomoże i powie gdzie tego zapisu szukać?

Klient kupił towar, po X miesiącach towar się zepsuł, reklamacja uznana, towar odesłany. Aż tu nagle kupujący prosi o pieniądze za przesyłkę reklamacyjną, która jest o ponad 400% wyższa od kosztów transportu jaki wybrał sam zamawiając przesyłkę. Przedmiot zwracany mógł odesłać za 4,30zł in-postem, Pocztą Polską - przesyłką rejestrowaną za około 9 zł, DPD za około 13,99zł. On jednak nadał to znacznie drożej. Czy mogę od kupującego żądać oryginału dokumentu potwierdzającego przez niego płatność( wysłał do mnie e-mailem zdjęcie potwierdzenie nadania, z kosztem jaki poniósł)? Zwróce mu pieniądze za przesyłkę reklamacyjną, ale bez przesady, nie jestem dobrodziejem.
Pozdrawiam, i dzięki za pomoc..

Zwróć uwagę że kupujący może nie mieć podpisanej umowy z firmą kurierską i wtedy paczka która Ciebie kosztuje 13,99 jego będzie kosztować nawet 30 zł. Nie w każdej miejscowości są punkty nadawcze paczek kurierskich, a InPost to już w ogóle jest w większych miastach. Poczta Polska też ostatnio podrożała. Napisz ile żąda kupujący

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Morgan41 napisał:
Zwróć uwagę że kupujący może nie mieć podpisanej umowy z firmą kurierską i wtedy paczka która Ciebie kosztuje 13,99 jego będzie kosztować nawet 30 zł. Nie w każdej miejscowości są punkty nadawcze paczek kurierskich, a InPost to już w ogóle jest w większych miastach. Poczta Polska też ostatnio podrożała. Napisz ile żąda kupujący

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Niby in-post nie jest wszędzie, ale do siebie zamówił przesyłkę In-Postem, czyli jednak da się. Kurier Allegro Send-it jest dostępny dla każdego, a przesyłkę dobierze kurier z pod drzwi. Idąc i nadając przesyłkę klient mógł nadać taniej niż nadał. Dlaczego mam płacić za Pocztexa z okienka, skoro mógł to listem nadać rejestrowanym?

Powrót