Kupujący chce zwrotu pieniędzy, uważa że towar był uszkodzony

• Autor wątku Autor wątku SenserV6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SenserV6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Około 3 tygodnie temu wystawiłem swojego laptopa na sprzedaż na portalu aukcyjnym OLX. Od razu napisał do mnie jeden z zainteresowanych i po krótkich ustaleniach oraz negocjacji ceny doszliśmy do porozumienia. Przesłał mi 50zł na konto a ja wysłałem mu laptopa kurierem poczty polskiej paczką za pobraniem, kwota pobrania to 1750zł. Po 3 dniach od nadania paczki przeze mnie kupujący ją otrzymał. Jednak po 2 dniach od odebrania napisał że laptop jest uszkodzony i chce zwrotu pieniędzy. Pisał że pójdzie z tym na policję jeśli nie odeślę mu pieniędzy. Wiem że gdy wysyłałem sprzęt to dobrze go zapakowałem i wszystko było w nim sprawne. Mam zdjęcia laptopa przed wysyłką oraz screeny z Menadżera Urządzeń, potwierdzające że wszystko jest sprawne. Było to moje pierwsze ogłoszenie na OLX i nie wiem jak mam się zachować i na co powoływać.
Proszę o radę ;)

Napisał że są problemy z kartą graficzną. Wysyłałem mu linki do sterowników, które ja miałem zainstalowane ale pisze że nic nie działa.

Kupujący odebrał komputer bez zastrzeżeń. Pieniędzy nie wysyłaj i nie obawiaj się policji, bo ta nie zajmuje się reklamacjami. Jeśli komputer nie działa właściwie, kupujący ma prawo złożyć Ci reklamację i wysłać komputer. Jeśli do tego dojdzie koniecznie sprawdź zawartość przesyłki.

Zakładając że to zrobi, to co ja mam zrobić w takim wypadku? Odebrać przesyłkę oczywiście sprawdzając przy tym zawartość, a następnie?

Rozpatrzyć zasadność reklamacji i uznać ją albo odrzucić

A jak to wygląda w praktyce? Przepraszam że zadaję tyle pytań, ale pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją i chcę być pewien.

Powrót