kupujący chce zwrotu pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku macias97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macias97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Wiatam! Sprzedałem używany telefon, po czym osoba, która nie udowadniała, ze bateria jest wadliwa, chce zwrotu pieniędzy. Bateria po roku używania traci swoje właściwości i wiadome jest, ze może mieć 73% pojemności jakiej powinna mieć. Co mogę zrobić aby dana osoba się odczepila i zrozumiała, ze nie jest oszukana. Została spisana umowa sprzedaży na kartce, ale nie mam 18 lat, więc jest ona nieważna. Osoba ta ma moje dane i adres.

Możesz przyjąć reklamację i sprawdzić jej zasadność.

Kobieta udowadnia screenschotami ze z bateria jest wszystko w porządku, nienaleznie używa baterii, kłamie. Czy mam prawo odmówić zwrotu pieniędzy bez konsekwencji?

macias97 napisał:
Kobieta udowadnia screenschotami ze z bateria jest wszystko w porządku
No to w czym problem? Czy tasz co piszesz? :what:

Tak, ale twierdzi, ze tak nie jest.

Sprawdziłem, jest tak jak być powinno, ale ona nadla twierdzi, ze jest źle. Co mogę zrobić? Ona twierdzi, ze ja oklamuje

To niech przedstawi dowody.

Problem w tym, ze dowodami udowadnia, ze z bateria jest wszystko w porządku. I grozi mi, ze jeśli sie z nią nie spotkam do 15 to zgłosi to na policję.

Odpisuj jej prosząc o złożenie reklamacji i przesłanie przedmiotu tak, abyś mógł się zapoznać z nim i rozpatrzyć tą reklamację. Jak stanowczo będziesz ją o tym informował i nie będziesz się wdawał w bezsensowne dyskusje to nic Ci nie grozi.
Ma napisać żądanie w reklamacji, ty masz się do niego ustosunkować, policja ma ważniejsze rzeczy do roboty.

Jeżeli nie była to sprzedaż konsumencka, to kupujący może składać reklamacje? I sprzedający musi ją przyjąć?

Czy w tym przypadku zastosowanie ma rękojmia? Czy inne przepisy?

Powrót