Kupujący na allegro chce wyłudzić pieniądze.

• Autor wątku Autor wątku dompri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dompri

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Niedawno sprzedałem radio samochodowe na allegro. Pan wpłacił, radio wysłane jak tylko pieniążki się pojawiły na koncie. Chwilkę przed wysyłką sprawdziłem radio czy wszystko działa. Solidnie zapakowałem radio owijając je folią strecz (naprawdę nie ma opcji na uszkodzenie). 23.10 Pan odebrał paczkę (wiem to bo poczta ma opcje śledzenie paczki). W dniu dzisiejszym (26.10) pisze do mnie, że w radiu nie działają guziki tak jak on tego chce i on odsyła paczkę i chce zwrot "kasy". Tłumaczę mu ze dosłownie 10 min przed spakowaniem sprawdzałem i było wszystko w porządku. Facet mnie wyzywa, grozi i Bóg wie co.

Aha radio jest na gwarancji producenta do sierpnia 2014.
Tylko jeśli on je po prostu uszkodził to nawet to mi nie pomoże.
Dziwne, że nie zadzwonił od razu jak dostał paczkę tylko po 3 dniach. Mam podejrzenie ze popsuł je i chce ode mnie pieniędzy.

co mam zrobić bo to patowa sytuacja?

Pozdrawiam

Kupujący ma prawo reklamować towar, sprzedający nie ma prawa mu tego odmówić.
Kupujący wysyła towar na własny koszt z pisemną reklamacją obejmującą wady oraz żądania.
Sprzedający ma obowiązek przyjąć przesyłkę oraz rozpatrzyć reklamację. Reklamację rozpatruje zgodnie ze stanem faktycznym, a zatem: pozytywnie, uznając jej zasadność lub negatywnie, odrzucając roszczenia kupującego.
W pierwszym przypadku, w pierwszej kolejności usuwa wady i odsyła na własny koszt, a jeśli nie jest to możliwe, to zwraca środki kupującemu wraz z kosztami przesyłek. W drugim informuje o odrzuceniu reklamacji jako zasadnej i prosi o środki na odesłanie towaru.

Powyższe prawo do reklamacji daje rękojmia, mówi o tym Kodeks Cywilny (Art. 560.).

Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Prawo to występuje przez okres 12 miesięcy od daty zakupu oraz należy poinformować sprzedającego nie później jak w ciągu miesiąca od dnia wykrycia wady.

Rozumiem że dotyczy to również osób prywatnych? Ponieważ ja nie prowadze zadnej działalności.

Jest prawidłowo. Nie napisałem "odrzucenie zasadnej reklamacji" "tylko "odrzucenie jej [w ogóle] jako zasadnej", co znaczy, że jest bezzasadna.

Powrót