Kupujący nie chce zapłacić za wersalkę?

• Autor wątku Autor wątku edzia997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edzia997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam serdecznie. Piszę do Was bo moja znajoma ma problem z Panią której niedawno sprzedała wersalkę. Zaraz opiszę całą sytuację. Moja koleżanka zawarła z Panią X umowę kupna-sprzedaży wersalki, w której zapisano wartość przedmiotu ale zapłatę rozpisano w ten sposób, że co miesiąc Pani X miała płacić po jednej racie w określonej w umowie wysokości koleżance. W umowie zawarto zapis, iż transport został pokryty przez Panią X ale nie została wpłacona nawet złotówka za wersalkę. Pani X podpisała umowę ale teraz nie chce płacić rat. Co powinna zrobić koleżanka żeby odzyskać należne jej pieniądze, do kogo powinna się zwrócić i na jaki artykuł ma się powołać? :help:

Kim jest sprzedawca? Przedsiebiorca?

Wydaje mi się że chodzi tu o umowę pomiędzy osobami fizycznymi nie będącymi przedsiębiorcami. Tak więc proszę wysłać pismo do Pani X (poleconym) z wnioskiem o wypłatę należnej kwoty oraz dodać zapis że nie wywiązanie się z warunków przedmiotowej umowy będzie skutkować powiadomieniem organów ścigania oraz wytoczeniem powództwa w sądzie cywilnym. Powinno poskutkować.

Tak właśnie. Umowa zawarta była pomiędzy os.fiz. A mogę wiedzieć czy jest na to jakiś artykuł kc?Za odpowiedzi z góry dziękuję. :help:

Powrót