Kupujący - OLX - żąda zwrotu pieniędzy.

• Autor wątku Autor wątku vir00z1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vir00z1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Jakiś czas temu wystawiłem na OLX w 100% sprawny telefon. Kupujący skontaktował się ze mną dzwoniąc i ustaliliśmy miejsce spotkania. Po krótkim sprawdzeniu przez niego poprawności działania urządzenia dobiliśmy targu. Kwota 450 zł. Kilka godzin później otrzymałem telefon, iż w zakupionym sprzęcie nie działa głośnik rozmów ( działał gdy sprawdzał ). Co robić ? Czy mogę przestać interesować się tą sprawą ?

Praktycznie zakup/sprzedaż poprzez serwis OLX.pl to niczego nie zobowiązuje żądnej ze stron (taki serwis ogłoszeń lokalnych można powiedzieć). Nie ma umowy kupna-sprzedaży, więc teoretycznie nie wiadomo od kogo kupujący ma telefon:) Z drugiej strony dziwne aby sam popsuł głośnik....Jak? Czy telefon na pewno był,w 100% sprawny? To chyba najważniejsze pytanie. Zapewne sam/sama nie chciałbyś/chciałabyś kupić uszkodzonego urządzenia (za takie je odbiera kupujący, skoro wada pojawia się, w krótkim czasie od zakupu). Niby możesz przestać się interesować tą sprawą...Ale gdybym to ja był takim kupującym, z pewnością bym Ci nie pozwolił nie interesować się "tą sprawą":)

Tak, telefon był w 100% sprawny, rozmawiałem przez niego z kupującym kiedy umawialiśmy się na spotkanie, poza tym sprawdził dokładnie czy wszystko działa jak należy.

Oczywiście doszło do zawarcia umowy sprzedaży, bo sprzedający ma pieniądze, a kupujący przedmiot. Sposób zawarcia nie ma znaczenia. Kupujący ma prawo reklamować wady na podstawie rękojmii. A na temat rękojmii i jak kupujący ma to zrobić byś musiał zareagować jest na tym forum już napisane wystarczająco dużo, poszukaj.

Dziękuję za odpowiedzi, temat można usunąć. Pozdrawiam

Powrót