Kupujący reklamuje przedmiot - ma prawo?

• Autor wątku Autor wątku Zbyszek544
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbyszek544

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich

Jakiś czas temu sprzedałem jako osoba fizyczna telewizor lcd, kupiła go ode mnie pani z drugiego konca polski. Po odbiorze paczki wezwała fachowca by ocenił stan telewizora a ten zwrocil jej uwage na to ze telewizor dlugo sie uruchamia, ze niby jest uszkodzony zasilacz, lub podobne tlumaczenie. Pani naprawila od razu telewizor, a teraz żąda ode mnie zwrotu kosztów naprawy. Czy moze reklamowac w taki sposob i czy powinienem jej zwrocic koszty naprawy? Pozdrawiam

Powinna Ci w pierwszej kolejności zgłosić reklamację.

Ta pani dzwoniła z reklamacja ale poprosiłem o czas do namysłu bo chcialem sie zapytac zaprzyjaznionego elektronika czy to moze faktycznie jakas usterka, czy moze ta pani chce naciagnac mnie na koszty

Skoro zgłosiła Ci reklamację telefonicznie (zasadniczo, do celów dowodowych lepiej dla niej byłoby, żeby zrobiła to na piśmie) powinieneś mieć czas, aby ją oszacować (na przykład właśnie zapytać elektronika czy gość jej nie naciąga) i uznać lub odrzucić. Ona naprawiła rzekomą wadę na własny koszt, a kto zagwarantuje, że wada była rzeczywista i nie istniała tylko w wyobraźni Pana Mechanika, który zwietrzył interes ?

No właśnie dlatego pytam, czy ta pani ma jakieś możliwości reklamowania i czy powinienem zwrócić pieniadze za naprawe, pomimo ze nie mam dowodow ze jakas naprawa sie w ogole odbyla. Jak dla mnie telewizor wlaczal sie normalnie, nie jakos specjalnie dlugo...

Ta Pani ma prawo zareklamować wadliwy towar z tytułu rękojmi, ale nie ma prawa naprawiać go na własny koszt i żądać od Ciebie zwrotu kosztów, ponieważ to Ty powinieneś w razie usterki, tę usterkę usunąć (oczywiście nie osobiście), a wcześniej móc zbadać, czy rzeczywiście istnieje

Dziękuje, rozumiem ze jest to bezwgledne i nie ma wyjatkow od tej zasady? Pozdrawiam

Powrót