kupujący twierdzi że otrzymał uszkodzony laptop

• Autor wątku Autor wątku krystianG0411
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystianG0411

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Poniżej opiszę zaistniały kilka dni temu problem.
Sprzedałem laptopa na allegro (1000zł), był wpełni działający, żadnych problemów z nim nie miałem. Do aukcji porobiłem wszytskie testy wydajnościowe, które przedstawiły dobrą kondycję i stan laptopa.
Kupujący kilka godzin po odebraniu paczki, oznajmia że laptop jest uszkodzony (prawdopodobnie uszkodzona jest karta graficzna i przytacza kilka fachowych zdań nt usterki oraz kosztu naprawy (300-400) - zastanowiło mnie jedno, odebrał laptopa o godz. 10 a o 22 już mail był na mojej skrzynce - z całym mnóstwem precyzyjnych informacji oraz kosztu naprawy, stwierdził że wada jest mu bardzo dobrze znana i miał tak w innym laptopie.

Kupił od osoby prywatnej, nie firmy, a powołuje się na ustawy że może odstąpić od umowy kiedy chce.
W pierwszym mailu podał nr konta do zwrotu pieniedzy i odeśle mi go dopiero jak dokonam wpłaty.
Napisałem że najpierw ma odesłać laptopa, ja go wysle do serwisu i wtedy dowiemy co sie stało, tymbardziej mam dowody w postaci testów że laptop przed wysyłką był sprawny.
On napisał że nie może się na to zgodzić bo zostanie bez laptopa i pieniędzy.
Proponuje mi też dziwnie że on go zaniesie do serwisu i oni zrobią wycenę, i albo zapłacę za naprawę lub odeśle mi laptopa (oczywiście najpierw pieniądze).
Coś mi tutaj nie pasuje więc proszę o pomoc, jestem uczciwy i zawsze taki byłem, ale to zdarzenie mnie zastanawia.
Zastanawia mnie czy nie jest to oszust, który z mojego dobrego laptopa do swojego uszkodzonego przełożył części i teraz chce mi odesłać uszkodzony?

Powrót