kurator sądwy a osadzony

• Autor wątku Autor wątku pokrzywka13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pokrzywka13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
powiedzcie mi proszę w jakim celu kontaktował się ze mną kurator sądowy, jeśli mój przyjaciel jest osadzony w zk, ponoć chce jakąś opinie o nim, twierdząc, że zk nie wie z kim ma do czynienia. Gdzie ta opinia będzie okazywana? O co w tym chodzi? Nie wiem co zrobić....

Mogę się domyślać, że przeprowadzenie wywiadu zlecił dyrektor zakładu karnego. Tym samym opinia zostanie przedstawiona dyrektorowi i wychowawcy skazanego. Jak również może się zdarzyć, że zapozna się z nią Sąd Penitencjarny. Skontaktuj się z kuratorem i opowiedz o przyjacielu. Informacje te mają pomóc wychowawcy w budowaniu planu pracy z osadzonym, lepszemu rozpoznaniu jego problemów, dowiedzeniu się jak funkcjonował na wolności itd. A jeśli nie masz ochoty rozmawiać to odmów i tyle.

Dzięki za pomoc, kolejne pytanie czy na wszelkie zadawane pytania kuratora muszę odpowiedzieć? Czy mogę wybiórczo? i co dalej z ta opinia oprócz tego iż kurator przedłoży ją do zk, czy na tym koniec?

czy na wszelkie zadawane pytania kuratora muszę odpowiedzieć? Czy mogę wybiórczo?
Możesz w ogóle nie odpowiadać, a nawet go nie wpuścić - w końcu to nie Ty jesteś skazana.

Powrót