Kurator

• Autor wątku Autor wątku mk8805
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mk8805

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry, przychodzę z takim zapytaniem czy jeżeli osoba oskarżona dostanie kuratora to czy posiada on jednego kuratora, czy np może mieć dwóch innych kuratorów?

mk8805 napisał:
osoba oskarżona dostanie kuratora

w paczce pod choinkę ?

Proszę troszkę bardziej sprecyzować pytanie.

Oskarżony mógł mieć dozór kuratora- natomiast jeśli zostało zlecone przeprowadzenie wywiadu środowiskowego w stosunku do oskarżonego , mogło się zdążyć się tak , że przeprowadził go inny kurator- np. zawodowy- a sam dozór był prowadzony przez kuratora społecznego który de facto podlega kuratorowi zawodowemu.

kgb14 napisał:
w paczce pod choinkę ?

Proszę troszkę bardziej sprecyzować pytanie.

Oskarżony mógł mieć dozór kuratora- natomiast jeśli zostało zlecone przeprowadzenie wywiadu środowiskowego w stosunku do oskarżonego , mogło się zdążyć się tak , że przeprowadził go inny kurator- np. zawodowy- a sam dozór był prowadzony przez kuratora społecznego który de facto podlega kuratorowi zawodowemu.

Bardzo przepraszam,za źle sformułowane pytanie.
Chodzi mi czy np.mając zasadzone pracę społeczne i wyrok w zawieszeniu, to czy oskarżonemu podlega jeden kurator

mk8805 napisał:
to czy oskarżonemu podlega jeden kurator
:o Kurator ma podlegać oskarżonemu :!::!:

Chodzi chyba o to czy jeden kurator kontroluje te wszystkie sprawy - TAK

Może tez być , ze do domu przychodzi kurator społeczny jeśli orzeczony jest dozór ale wszystko w swoim referacie ma kurator zawodowy.

a jakie to ma specjalnie znaczenie dla skazanego? co daje odpowiedź na takie pytanie ?

Dziękuję za odpowiedź, chciałam się dowiedzieć jeszcze tutaj , ponieważ moja bliska mi osoba jest pod opieką kuratora i zastanawialiśmy się, czy można posiadać dwóch innych kuratorów zawodwych np jeden do jednej sprawy ,A drugi do drugiej. Ale będąc w sądzie Pani poinformiwala też nas tylko o jednym.

Witam odbywam karę 6 miesięcy w domu , dozór elektroniczny . Spowodowałem wypadek gdzie się sam uszkodziłem . Dostałem kuratora Zadzwonił na to urządzenie i chce bym się zgłosił do sądu porozmawiać o rozprawie :) która odbyła się pare dni temu. Zapytał czy poruszam się ,,, No tak ,,, To bym się zgłosił do sądu porozmawiać o rozprawie ... nie ma o czym gadać zgodził się sędzia bym odbył karę E domu tyle .jeszcze mam do niego jechać ... Powiedziałem .ze jeśli to taka rozmowa o rozprawie to nie jadę .... On ze odbywam karę i mam wykonywać ...coś tam ... Typ jest dziwny ,,, i nie mam zamiaru go słuchać . Próbuje mnie nastraszyć :) miałem kuratora od małego odsiedziałem 3 lata . Naprawdę nasłuchałem się sporo i kurator nie robi na mnie najmniejszego wrażenia . Co mogę zrobić ? Dostanę wezwanie i nie zgłaszać się ?

Tak i czekać aż sąd uchyli zgodę na odbywanie kary w sde za uchylanie się od kontaktu z kuratorem.W Zakładzie Karnym nie będziesz musiał rozmawiać z kuratorem ani jeździć na żadne spotkania-święty spokój.

Poruszam się o kulach .. Dwa otwarte złamania . Nie wolno mi na nią stanąć . Byłem teraz na rozprawie , pare dni temu ... tam nie ma nawet windy ... skończyło się rak ze nogę miałem większa niż but. I nie spałem cała noc ... a jak boli to pisać nie będę .... kurator ani razu nie zadzwonił ani nic ... mam go z pół roku ... przed rozprawa nie zapytał ani noe wezwał by pogadać o rozprawie :) Jesli to nie jest jakieś ważne to nie jadę ... co mogą zrobić ? Jak się nie nadaje by iść siedzieć .

To należy przedstawić kuratorowi jak wygląda sytuacja zamiast mówić mu że nie uważasz sprawy za na tyle ważną by się zjawić.Jesteś osobą pozbawioną wolności i nie Ty decydujesz o tym na które wezwanie się stawisz a na które nie.

sh0wtime napisał:
Witam odbywam karę 6 miesięcy w domu , dozór elektroniczny . Spowodowałem wypadek gdzie się sam uszkodziłem . Dostałem kuratora Zadzwonił na to urządzenie i chce bym się zgłosił do sądu porozmawiać o rozprawie :) która odbyła się pare dni temu. Zapytał czy poruszam się ,,, No tak ,,, To bym się zgłosił do sądu porozmawiać o rozprawie ... nie ma o czym gadać zgodził się sędzia bym odbył karę E domu tyle .jeszcze mam do niego jechać ... Powiedziałem .ze jeśli to taka rozmowa o rozprawie to nie jadę .... On ze odbywam karę i mam wykonywać ...coś tam ... Typ jest dziwny ,,, i nie mam zamiaru go słuchać . Próbuje mnie nastraszyć :) miałem kuratora od małego odsiedziałem 3 lata . Naprawdę nasłuchałem się sporo i kurator nie robi na mnie najmniejszego wrażenia . Co mogę zrobić ? Dostanę wezwanie i nie zgłaszać się ?

Najlepiej idź na zwolnienie. Jeżeli jesteś chory nie ma takiego obowiązku stawiać się na wezwanie kuratora. A można stwierdzić że to on powinien się pofatygować do ciebie.

Absolutnie nigdzie sie nie stawiaj , nie rozmawiaj , nie odbieraj nawet telefonów. Kurator doskonale będzie wiedział co ma robić a Ty ponownie zwiedzisz zakład karny od środka.

Powrót