kurier doplata miesiac po dostarczeniu paczki

• Autor wątku Autor wątku mcris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcris

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam!
11 maja wysłałam paczkę przez serwis internetowy (nie wiem czy mogę podać nazwę). Paczka była dostarczona bez problemu. Nadając paczkę podałam dokładną wagę (18kg) i wymiary.

Natomiast 6 lipca dostałam maila o nast. tresci:

W związku z wysyłką paczki na trasie ... z dnia 11.05.2015r. i zdeklarowaniu przesyłki o regularnych wymiarach i wadze do 30kg, Firma ... zweryfikowała paczkę i naliczyła dodatkową opłatę za NST, przez co koszt wysyłki wzrósł o 21,40zł brutto. Proszę o uiszczenie powyższej dopłaty na poniższy numer konta: ''

Po kilku mailach okazało się to nie wymiary i waga stanowią problem. Otrzymałam takie wyjaśnienie:

''Problem jest tego typu, że ponieważ przesyłka została owinięta folią – jest niesortowalna, przez co została naliczona dodatkowa opłata za niestandard w wysokości 21,40zł brutto.
Wszystkie przesyłki, które nie są zapakowane w regularny karton są przesyłkami z niestandardem.''

Często wysyłam różne paczki (od 3kg do 35kg) i zawsze zabezpieczam je folią. I NIGDY żadna firma kurierska nie doliczyła mi żadnej dopłaty za folię! Nawet jeżeli są to przesyłki międzynarodowe!

I jeszcze: w arkuszu nadania paczki nie było żadnej wzmianki o tym że nie mogę zapakować w folię lub że wiąże się to z dodatkową opłatą!

W związku z tym pytanie: czy firma kurierska może żądać dopłaty prawie 2 miesiące po dostarczeniu paczki?

Firma może żądać dopłaty.
Ale Ty nie musisz płacić jeśli argumenty są po Twojej strony.

Co mówi na ten temat regulamin serwisu przez który wysyłałeś paczkę? Bo oczywiście masz zapisany gdzieś/wydrukowany regulamin usługi z tego okresu?

Nie czytałam tym razem regulaminu, bo nie pierwszy raz wysyłam paczkę w ten sposób. Nigdy dotąd nie miałam żadnych problemów.
Co więcej: raz nadałam paczkę z Anglii do Polski i podałam wagę do 30kg, a jak się okazało paczka ważyła 32kg - i nikt nie robił żadnych problemów!

Gdyby były podane zle wymiary lub waga - to ok., ale zastanawia mnie takie wytłumaczenie:
''ponieważ przesyłka została owinięta folią – jest niesortowalna, przez co została naliczona dodatkowa opłata''

Przepraszam, co to znaczy niesortowalna?

Powtarzam często wysyłam i otrzymuję paczki, w 80% są one zapakowane w specjalne worki foliowe lub owinięte czarną zabezpieczającą folią (taką samą folią owinęłam moją paczkę) - i za przesyłkę płacę zawsze podobnie bez dodatkowych kosztów.

arturoooo napisał:
Firma może żądać dopłaty.
Ale Ty nie musisz płacić jeśli argumenty są po Twojej strony.

Co mówi na ten temat regulamin serwisu przez który wysyłałeś paczkę? Bo oczywiście masz zapisany gdzieś/wydrukowany regulamin usługi z tego okresu?

Dodam że w regulaminie przewoźnika, w sposobie pakowania jest podane:
''Dodatkowo może być ono zabezpieczone folią stretch.''

mcris napisał:
Dodam że w regulaminie przewoźnika, w sposobie pakowania jest podane: ''Dodatkowo może być ono zabezpieczone folią stretch.''
Ale ten zapis nie wyklucza naliczenia dodatkowej opłaty. Sedno tkwi w cenniku i regulaminie definiującym "niesortowalność".

Pablo_11 napisał:
Ale ten zapis nie wyklucza naliczenia dodatkowej opłaty. Sedno tkwi w cenniku i regulaminie definiującym "niesortowalność".

Tylko że podczas nadawania paczki podaje sie wszystkie dane i na tej podstawie nalicza się koszt wysyłki. Między innymi określa się rodzaj opakowania, wagę, wymiary, zawartość i td.
Wszystkie te dane były podane. Oplata naliczona, paczka wysłana i dostarczona prawie 2 mies. temu!

Jeżeli są jakieś dopłaty to zazwyczaj są one doliczane kiedy przesyłka jest na magazynie (wtedy weryfikuje się wagę i gabaryty) zanim przesyłka będzie dostarczona.
A tu minęło przwie 2 miesiące i ja otrzymuję maila o naliczonej dopłacie i numer konta na który mam wpłacić kasę (płaciłam kartą za nadanie paczki).
Nie miałabym zastrzeżeń gdyby to odbyło się w trakcie doręczania paczki ale nie po takim czasie!
Sorry, ale to jest przynajmniej dziwne.

Na stronie kuriera w cenniku podane:
Dopłata za opakowanie niestandardowe 15,00

A kwota jaką ja mam dopłacić to 21,40zł brutto

takiej kwoty nie ma w cenniku!

Szukaj pozycji za przesyłkę niesortowalną. Przewoźnicy mają maszyny, które potrafią bez ludzkiej pomocy przesortować paczki i koperty na konkretne samochody w konkretnych kierunkach. Opłata naliczana się wtedy, jeśli przedmiot jest spakowany w coś co wymaga ręcznej obsługi. Czyli generalnie za wszystko co nie jest prostopadłościanem i czytniki nie są w stanie same odczytać etykiet.

Powrót