Kurier - oszukana

• Autor wątku Autor wątku cisowianka21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cisowianka21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Zamówiłam sprzęt do manicure hybrydowego w firmie Alle Beauty dostarczyć miał paczkę InPost. Wczoraj kurier o 8 rano odebrał z centrali paczkę i miał ją dostarczyć. Paczka koszt ponad 600 zł. Dzisiaj wchodzę do systemu i się okazało, ze paczka została dostarczona: http://screenshot.sh/n8d6ZF2QY3qJU. Co jest nie prawdą, cały dzień ktoś był w domu i kuriera nie było. Złożyłam reklamacje do InPostu i poinformowałam o sprawie Alle Beauty i cisza z obu stron. Co można zrobić w tej sprawie? Paczki nie mam w domu, tylko straciłam 600 zł. Paczka miała być dla siostry na urodziny i na święta 2 w 1.

Moje zamówienie w firmie Alle Beauty: http://screenshot.sh/oAiti5o5BzNFQ i http://screenshot.sh/n9Jp4xtn0cpC8.

Ostatnia edycja:
moze kurier zostawil u sasiada, jelsi tak sie stalo to wezwij go do dostarczenia przesylki

Właśnie nigdzie nie zostawił, nie oddał do nadawcy. Nadawca mnie przepraszał za kuriera. Nikt nie wie gdzie jest paczka.

Winę ponosi Inpost. Idź do oddziału i poproś żeby zobaczyli kto odebrał paczkę. Ktoś musiał się podpisać na liście no chyba że na "gębę" dali....:rolleyes:

Czyli nadawca już się kontaktował z kurierem? Bo ostatnio mieliśmy podobną sytuację i okazało się, że kurierowi paczka się nie mieściła do auta, więc kliknął, że doręczono, a zrobił to później za niego kolega... Ale tutaj to raczej wątpliwa sytuacja, zwłaszcza przy dość małej paczce (gabarytowo).

Jedyne wyjście to zwrócić się do nadawcy, by reklamowali usługę u kuriera, same przeprosiny to trochę mało, zwłaszcza, że rozumiem, że towar był brany na fakturę?

EDIT: A nie, teraz u góry widzę, że zakup konsumencki. Tak czy siak to ich nie usprawiedliwia i są zobowiązani do ponownej wysyłki lub zwrotu kosztów. A oni sami niech się z kurierem rozliczają i u niego reklamują przesyłkę.

Ostatnia edycja:
Nadawca miał się kontaktować z kurierem i firmą InPost. Paczka za 600 zł, brane na fakturę.

Dziewczyny na FB InPost mówiły mi, że firma miała kilka dni temu błąd w systemie. Miały taką samą sytuacje co ja i po 2 dniach dostały paczkę od tej wiadomości. Tez interweniowały przez nadawcę.

W takim razie jeszcze poczekaj na paczkę. Z kurierami jest też ten problem niestety, że "drobne" opóźnienia (np. paczka miała iść 2 dni, szła 3 lub 4), że wprawdzie możesz to reklamować, ale oni najwyżej dadzą bardzo ogólnikowe wyjaśnienie, dlaczego tak się stało. A inni z kolei mają tak, że reklamować można dopiero po jakimś terminie.

Tutaj jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że mamy okres przedświąteczny, więc może być zamieszanie z tymi przesyłkami.

Reklamowałam już do InPostu. Wiem, że jest okres przedświąteczny. Infolinia ich to cały czas zajęte, na e-maile nie odpisują. Zostaje czekać i tyle.

cisowianka21 napisał:
Reklamowałam już do InPostu. Wiem, że jest okres przedświąteczny. Infolinia ich to cały czas zajęte, na e-maile nie odpisują. Zostaje czekać i tyle.

Akurat u nich to jest norma, sądząc po postach na ich fb chociażby. Pozostaje jedynie uzbroić się w cierpliwość.

Ostatnio sporo podobnych historii z InPost. Okres przedświąteczny, ich kurierzy nie wyrabiają z dostarczaniem paczek.
Stosują więc taki numer, że w systemie odznaczają dostarczenie paczki, a fizycznie paczka jeździ kolejne kilka dnia w samochodzie kuriera i czeka na dostarczenie.

Powrót