Kurier po dwóch miesiącach żąda ode mnie zwrotu paczki

• Autor wątku Autor wątku Wojtek_2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojtek_2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry
W styczniu kurier przyniósł paczkę na mój adres, której nie zamawiałem, spieszył się i nie chciał nawet, żeby podpisać potwierdzenie odbioru. Owinięta czarnym stretchem, naklejka na naklejce i tylko adres bez imienia i nazwiska. Czekałem na kuriera, jak wróci, to zabierze, ale nie. Czytałem trochę o brushingu, pozmieniałem hasła, a paczkę po kilku dniach wyrzuciłem. Po dwóch miesiącach kurier puka do drzwi i żąda zwrotu paczki, postraszył nawet sądem. Jak mnie chroni tutaj prawo? Co robić w tej sytuacji?

Wojtek_2015 napisał:
paczkę po kilku dniach wyrzuciłem
Jeżeli nie ma faktycznej możliwości zwrotu paczki to niewiele może Pan zrobić. W takich sytuacjach dobrze niezwłocznie skontaktować się z firmą przewozową a jeżeli to niemożliwe to postąpić zgodnie z przepisami ustawy o rzeczach znalezionych czyli zdać do starostwa lub urzędu miasta na prawach powiatu. Szkodę poniósł nabywca i/lub sprzedawca w zależności od treści umowy między nimi. Za szkodę wobec tych podmiotów odpowiada przede wszystkim przewoźnik. Przewoźnikowi z kolei może przysługiwać roszczenie wobec Pana. Teoretycznie Pana zachowanie może wypełniać znamiona przywłaszczenia jako wykroczenia lub przestępstwa.

Powrót