Kurier uszkodził elewację domu

• Autor wątku Autor wątku Posnania1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Posnania1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry!
Mam chyba nietypowy problem z kurierem. Otóż podczas naszej nieobecności w domu kurier zostawił pod drzwiami paczkę bez jakiegokolwiek wcześniejszego kontaktu. Kiedy wróciłam do domu zastałam paczkę leżącą pod drzwiami domu we wnęce jednak elewacja z jednej strony jest uszkodzona. Odłupany jest kawałek tynku, jak również widać białe grube rysy ciągnące się od miejsca odprysku tynku. Wcześniej oczywiście tego nie było. Paczka była duża i ciężka. Ledwo się zmieściła we wnękę, najprawdopodobniej stąd te uszkodzenia.
Zrobiłam zdjęcia.
Co w tej sytuacji powinnam zrobić?
Póki co napisałam do sklepu, gdzie składałam zamówienie.

A jak udowodnisz, że to jednak był kurier?

Zbieg okoliczności to raczej nie był. Paczka ciężka i duża, ledwo się mieści we wnęce. Karton z jednego rogu nieco zdarty. Któż by mógł przyjść i nam specjalnie tynk odrapać? Na dodatek wczoraj było wszystko w porządku z elewacją. Dziwny zbieg okoliczności. Na dodatek kurier nie wiedzieć czemu zostawił paczkę na dworze pod drzwiami, każdy mógł wejść na posesję i zabrać.
Rozumiem nie mam świadków ani nagrania, znaczy się kurier bezkarny?

Ostatnia edycja:
Zbieg okoliczności to raczej nie był
Dla sądu jednak nie będzie to żaden dowód.

Rozumiem nie mam świadków ani nagrania, znaczy się kurier bezkarny?
Równie dobrze mógł tam wejść ktokolwiek i przesunąć paczkę tak, że uszkodził tynk.

Dziękuję za odpowiedzi. Znaczy się muszę zamykać posesję na cztery spusty. Wówczas mam nadzieję, że kurier nie zostawi mi paczki bez mojej wiedzy pod bramą na ulicy, a przede wszystkim nie zniszczy świeżo pomalowanej elewacji.

Powrót