Kurier zgubil przesylke, sprzedawca nakazuje mi czekac na reklamacje od kuriera.

• Autor wątku Autor wątku marcinneiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinneiro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

6 Stycznia tego roku zakupilem na allegro przedmiot o wartosci okolo 1800zl. Przedmiotu nie otrzymalem, zglosilem to do sprzedawcy i podal mi numer przesylki (minal tydzien). Kiedy na stronie nie bylo zadnej informacji o przesylce (Fedex), tylko ze zostala nadana, nie bylo po drodze "przystankow" ktore zazwyczaj widac. Zadzwonilem do fedexu zapytalem, pani powiedziala ze przesylka ma status zagubionej i ze beda szukac po zawartosci w magazynie. Po paru godzinach oddzwonila i powiedziala zeby nadawca zlozyl reklamacje, tak wiec poinformowalem o tym sprzedawce (informowalem go od momentu gdy dowiedzialem sie ze przesylka zostala zagubiona).

Chcialbym zaznaczyc ze sprzedawca dobrze wie ze paczka do mnie nie doszla bo przeciez slyszal to samo od kuriera. Dzisiaj mija prawie miesiac od kiedy walcze ze sprzedawca o to zeby zwrocil mi pieniadze, on sie zaslania tym ze czeka na reklamacje od kuriera i ze nie zwroci mi pieniedzy bo mnie nie zna i nie wie czy nie mialem jakiegos ukladu z kurierem
(kpina - "proszę Pana ja też nie wiem o co chodzi do mnie też dzwonili skąd ja mam wiedzieć kim Pan jest mogę różne rzeczy myśleć, nie takie przekręty robili kurierzy z swoimi znajomymi (mieli towar i jeszcze zwrot pieniędzy").

Napisalem sprzedawcy ze srednio mnie to interesuje co on tam zrobi z reklamacja bo ja nie jestem czescia jego umowy pomiedzy nim a kurierem (czy to sie zgadza?) a z naszej umowy to on sie nie wywiazal a ja robilem wszystko co mozliwe z mojej strony mimo ze nie musialem. "w świetle prawa jest Pan stroną a kurier jest pośrednikiem i proszę mi nie wciskać takich bzdur" taka informacje dostalem od sprzedawcy. Czy on ma racje? Czy musze dalej czekac az kurier rozpatrzy reklamacje? Rozumiem ze po 30 dniach mam prawo zglosic to do allegro oraz na policje (czy policja jest koniecznie w tym wypadku czy samo allegro wystarczy).

Konsument,
Allegro - Kup Teraz,
Kwota ~1800 pln,
Sprzedawca ma status zarejestrowany przedsiębiorca na allegro.

To problem sprzedawcy. Ty masz prawo zadac od niego dostarczenia przedmiotu umowy

Mija 30 dni, czy mam prawo prosic o zwrot pieniedzy a nie o wyslanie drugiego przedmiotu? Czy przed 30 dniami mam prawo prosic o zwrot pieniedzy?

Czy moglbys mnie pokierowac do artykulow na ten temat? Nie rozumiem czemu musze walczyc o swoje pieniadze skoro sprawa jest oczywista, czy allegro powinno byc o tym poinformowane?

kc art. 543(1)
§ 1. Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie wydać rzecz kupującemu, nie później niż trzydzieści dni od dnia zawarcia umowy, chyba że umowa stanowi inaczej.

§ 2. W razie opóźnienia sprzedawcy kupujący może wyznaczyć dodatkowy termin do wydania rzeczy, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić. Przepisy art. 492, art. 492(1) i art. 494 stosuje się
kc art. 491.
§ 1. Jeżeli jedna ze stron dopuszcza się zwłoki w wykonaniu zobowiązania z umowy wzajemnej, druga strona może wyznaczyć jej odpowiedni dodatkowy termin do wykonania z zagrożeniem, iż w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będzie uprawniona do odstąpienia od umowy. Może również bądź bez wyznaczenia terminu dodatkowego, bądź też po jego bezskutecznym upływie żądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki.

Wyznaczasz dodatkowy termin, a potem odstępujesz od umowy.

kc art. 494.
§ 1. Strona, która odstępuje od umowy wzajemnej, obowiązana jest zwrócić drugiej stronie wszystko, co otrzymała od niej na mocy umowy, a druga strona obowiązana jest to przyjąć. Strona, która odstępuje od umowy, może żądać nie tylko zwrotu tego, co świadczyła, lecz również na zasadach ogólnych naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania.

§ 2. Zwrot świadczenia na rzecz konsumenta powinien nastąpić niezwłocznie.

kc art.548
§ 3. Jeżeli rzecz sprzedana ma zostać przesłana przez sprzedawcę kupującemu będącemu konsumentem, niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z chwilą jej wydania kupującemu. Za wydanie rzeczy uważa się jej powierzenie przez sprzedawcę przewoźnikowi, jeżeli sprzedawca nie miał wpływu na wybór przewoźnika przez kupującego. Postanowienia mniej korzystne dla kupującego są nieważne.

Ostatnia edycja:
kc art.548

to dokladnie ten art ktory potrzebowalem, wielkie dzieki!

Powrót