Kuroniówka i co dalej

• Autor wątku Autor wątku leszek2204
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszek2204

Użytkownik
Odpowiedzi
118
witam zarejestrowałem się jako bezrobotny z paragrafu 55/11 . Mam 61 lat i mam jeszcze szukać sobie pracy lub PUP sam mi da propozycję . jak długo tak będzie , czy po 3 razach jak nie podejmuie pracy będzie mi spokój.

czy po 3 razach jak nie podejmuie pracy będzie mi spokój
W sumie tak - zostaniesz wyrejestrowany z urzędu, utracisz status bezrobotnego, prawo do zasiłku i ubezpieczenie.

Rovan napisał:
W sumie tak - zostaniesz wyrejestrowany z urzędu, utracisz status bezrobotnego, prawo do zasiłku i ubezpieczenie.
:mad: dzięki

leszek2204 napisał:
witam zarejestrowałem się jako bezrobotny z paragrafu 55/11 . Mam 61 lat i mam jeszcze szukać sobie pracy lub PUP sam mi da propozycję . jak długo tak będzie , czy po 3 razach jak nie podejmuie pracy będzie mi spokój.

Jeśli bez uzasadnionej przyczyny odmówisz przyjęcia zatrudnienia, stażu czy nie stawisz się na wyznaczoną wizytę, to urząd może wyrejestrować się na 120 dni przy pierwszej odmowie, 180 dni przy drugiej odmowie, 270 dni przy kolejnej.

zaświadczeń od lekarza nie przyjmują ( pisze na jakie choroby się leczę )

Jednym z warunków rejestracji jako bezrobotny jest gotowość do podjęcia pracy.
Będąc na zwolnieniu chorobowym siłą rzeczy nie spełniasz tego warunku.

Co więcej, z Twoich postów wynika, że de facto wcale nie chcesz podjąć pracy, a raczej "mieć spokój".
Jeśli tak właśnie jest to nie powinieneś w ogóle rejestrować się jako bezrobotny - ten status jest przeznaczony dla osób poszukujących pracy i gotowych do podjęcia zatrudnienia (co zresztą bezrobotny deklaruje we wniosku rejestracyjnym).

Ostatnia edycja:
Rovan napisał:
Jednym z warunków rejestracji jako bezrobotny jest gotowość do podjęcia pracy.
Będąc na zwolnieniu chorobowym siłą rzeczy nie spełniasz tego warunku.

Co więcej, z Twoich postów wynika, że de facto wcale nie chcesz podjąć pracy, a raczej "mieć spokój".
Jeśli tak właśnie jest to nie powinieneś w ogóle rejestrować się jako bezrobotny - ten status jest przeznaczony dla osób poszukujących pracy i gotowych do podjęcia zatrudnienia (co zresztą bezrobotny deklaruje we wniosku rejestracyjnym).
Popracuj sobie 45 lat .... a później pogadamy :o

leszek2204 napisał:
Popracuj sobie 45 lat .... a później pogadamy :o

Żebym był dobrze zrozumiany - Ja cię do pracy nie gonię;)
Jak najbardziej rozumiem, że w wieku 61 lat człowiek może mieć już dość pracy i pragnąć "świętego spokoju".

Tyle że w takiej sytuacji nie powinien rejestrować się jako osoba poszukująca pracy (bezrobotny rejestrujący się w PUP z definicji jest osobą poszukującą pracy).
Mówiąc w skrócie - nie szukasz pracy? Nie rejestruj się w Urzędzie Pracy.

Ostatnia edycja:
Rovan napisał:
Żebym był dobrze zrozumiany - Ja cię do pracy nie gonię;)
Jak najbardziej rozumiem, że w wieku 61 lat człowiek może mieć już dość pracy i pragnąć "świętego spokoju".

Tyle że w takiej sytuacji nie powinien rejestrować się jako osoba poszukująca pracy (bezrobotny rejestrujący się w PUP z definicji jest osobą poszukującą pracy).
Mówiąc w skrócie - nie szukasz pracy? Nie rejestruj się w Urzędzie Pracy.
:confused: żeby otrzymać świadczenia przedemerytarnę :-) muszę mieć co najmniej 180 dni kuroniówki lub 6 wypłat .... :rolleyes:

Więc zatrudnij się na te 6 miesięcy a potem w końcu będziesz miał ten święty spokój. Ale z tego co piszesz już ci się nie chce pracować.

Powrót