Kurs opłacany z UP i otwarcie działalności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku wiki5451
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiki5451

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

1. Jaka jest szansa na sfinansowanie z UP osobie bezrobotnej, zarejestrowanej w UP zaraz po otrzymaniu dyplomu ukończenia szkoły kursu na masażystę?
2.O jaką kwotę mogę się ubiegać?
3. Czy dofinansowanie obejmuje również zakwaterowanie lub wyżywienie?
4. Wiem, że o sfinansowanie kursu można się ubiegać jeśli znajdzie się miejsce pracy, w którym przyjmą po ukończeniu kursu lub zdeklaruje się otwarcie działalności gospodarczej. Czy jeśli UP sfinansowałby kurs mogłabym starać się również o dofinansowanie działalności gospodarczej? Jeśli tak, to w jakiej kwocie i na jakich warunkach?
5. Czy po otwarciu działalności gospodarczej przysługuje jakaś comiesięczna kwota którą się dostaje na pierwsze kilka miesięcy rozkręcania biznesu?
6. Jeśli w prośbie o sfinansowanie kursu zdeklaruje się na otwarcie działalności gospodarczej po ukończeniu kursu, a z niewiadomych przyczyn nie będę mogła jej otworzyć to będę zobligowana do zwrócenia kosztów kursu?
Z góry dziękuję za odpowiedź, wiki5451.

wiki5451 napisał:
Witam.

1. Jaka jest szansa na sfinansowanie z UP osobie bezrobotnej, zarejestrowanej w UP zaraz po otrzymaniu dyplomu ukończenia szkoły kursu na masażystę?

Zależy od konkretnego UP i przede wszystkim środków jakie posiada.

2.O jaką kwotę mogę się ubiegać?

Każdą. Z tego co widziałem taki kurs nie kosztuje za dużo. Nie wiem jak z uprawnieniami do wykonywania zawodu, ale pierwsza pozycja z google to kursy 300 - 1000 zł.

3. Czy dofinansowanie obejmuje również zakwaterowanie lub wyżywienie?

Kurs nie może trwać dłużej niż 8 godz. dziennie i musi odbywać się w formie stacjonarnej. Osoba bezrobotna podlega pod ustawę o promocji zatrudnienia.

4. Wiem, że o sfinansowanie kursu można się ubiegać jeśli znajdzie się miejsce pracy, w którym przyjmą po ukończeniu kursu lub zdeklaruje się otwarcie działalności gospodarczej. Czy jeśli UP sfinansowałby kurs mogłabym starać się również o dofinansowanie działalności gospodarczej? Jeśli tak, to w jakiej kwocie i na jakich warunkach?

Wnioskować o kurs może każdy bezrobotny. Jednak zdecydowanie większe szanse na otrzymanie dofinansowania ma osoba posiadająca deklarację pracodawcy o zatrudnieniu po ukończeniu szkolenia.

Można starać się o dofinansowanie na działalność w wysokości 20.000 zł.
5. Czy po otwarciu działalności gospodarczej przysługuje jakaś comiesięczna kwota którą się dostaje na pierwsze kilka miesięcy rozkręcania biznesu?
Nie.
6. Jeśli w prośbie o sfinansowanie kursu zdeklaruje się na otwarcie działalności gospodarczej po ukończeniu kursu, a z niewiadomych przyczyn nie będę mogła jej otworzyć to będę zobligowana do zwrócenia kosztów kursu?
Z góry dziękuję za odpowiedź, wiki5451.

Tak.

Polecam udać się do UP i zadać te wszystkie pytania bezpośrednio na miejscu. Każdy UP posiada środki finansowe i plan ich rozdysponowania. Mimo, że przepisy nie wykluczają powyższych sytuacji to Urząd nie jest w żaden sposób zobowiązany indywidualnie realizować pomysły bezrobotnego.

Powrót