kursy edukacyjne z wykorzystaniem gotowych zestawów

• Autor wątku Autor wątku rcc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rcc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej,
Planuję założyć bloga.
Chciałbym w nim umieszczać materiały opisujące zabawki edukacyjne. Chciałbym tworzyć kursy programowania z wykorzystywaniem wspomnianych zestawów edukacyjnych oraz oprogramowania/środowiska dostarczanego przez producenta.

W tej chwili będą to artykuły darmowe oraz videotutoriale na youtube. Będzie możliwość opcji dotacji na blogu oraz patronite. W późniejszym czasie planuję stworzyć kompleksowy, płatny ebook edukacyjny.

Materiały będą mieć wersje językową angielską oraz polską. Możliwe, że również inne wersje językowe się pojawią.

Moje pytanie:
jak to będzie wyglądać pod względem prawnym? Czy do wykorzystywania zestawów muszę mieć specjalną zgodę producenta zabawek?
Jak rozliczać moje ewentualne przychody?

hej,
dziękuję za odpowiedź. Niestety dla mnie przepisy prawa są zbyt skomplikowane...

Warto zrobić coś w kierunku ochrony mojej własności intelektualnej przed wydaniem materiałów?

Planuję przekazać również materiały do profesjonalnej edycji językowej, czy powinienem jakoś zabezpieczyć wiedzę zawartą w materiałach?

pozdrawiam

Twoje utwory będą podlegać ochronie prawnoautorskiej z mocy ustawy, nic nie musisz robić.

Aktualnie stworzyłem kilka artykułów, które będę chciał wykorzystać na moim blogu.
Blog będę tworzył, artykuły udostępniał za darmo
Opracowuję kurs płatny w formie ebook'a, książki. Blog będzie autoreklamą dla moich kursów.
Wykorzystuję zestawy edukacyjne (robot) chińskiego producenta.
Czy legalnie mogę szukać inspiracji, pomysłów na innych blogach, książkach i wykorzystywać je do swoich materiałów?
Czy wszystko robię w sposób legalny?

Powrót