kursy przez internet bez działalności?

• Autor wątku Autor wątku kuborro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuborro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
mam przygotowane kilka kursów (administrowanie linux i inne komputerowe) które chciałbym udostępnić na stronie (którą stworzę specjalnie na ten cel) były by to kursy on-line przez internet. Moje pytanie jest następujące:
Czy jeśli chciałbym takie kursy udostępniać odpłatnie to muszę założyć działalność gospodarczą? Czy może nie jest to konieczne, jeśli nie to prosiłbym o informację jak można to zrobić bez jej zakładania.

Pozdrawiam,
kuborro

Masz możliwość. Klienci będą płacili Ci np. przez Dotpay,PayPal itd.

Sposób płatności raczej jest nie istotny.

Kursy w ten sposób, że występuje nauczyciel i uczeń to jest usługa edukacyjna PKWiU 80 i musi być Działalność Gospodarcza.

Kurs w sensie e-book, plik stworzony przez ciebie. To nie musi być działalność gospodarcza jesteś wtedy jakby autorem podręcznika do nauki.

Chodziło mi, o to , że jeśli wykorzysta, któryś z systemów płatności
nie będzie musiał rozliczać sie ze skarbówką. a o to mu chyba chodzi:cool:

Jeżeli występuje przykład nauczyciel uczeń z tego co się orientuję takie usługi nie są opodatkowane podatkiem VAT.

Jeżeli twórca sprzedaje e-book w internecie udzielając licencji na korzystanie to płaci podatek od przychodów z praw majątkowych (praw autorskich) w formularzu PIT jest odpowiednia rubryka.

Sprzedaż e-booka w formie elektronicznej jest chyba opodatkowana 22% VAT-em.

Dzięki, za zainteresowanie.
yuo napisał:
Jeżeli występuje przykład nauczyciel uczeń z tego co się orientuję takie usługi nie są opodatkowane podatkiem VAT.

Jeżeli twórca sprzedaje e-book w internecie udzielając licencji na korzystanie to płaci podatek od przychodów z praw majątkowych (praw autorskich) w formularzu PIT jest odpowiednia rubryka.

Sprzedaż e-booka w formie elektronicznej jest chyba opodatkowana 22% VAT-em.

Właśnie o tym też słyszałem że szkolenia nie są opodatkowane, ale czy ja je moge wykonywać bez działalności? Te szkolenia to takie multimedialne szkolenia więc raczej optował bym za tym że nie jest to e-book.

Ostatnia edycja:
Dobrze, że tutaj trafiłam, bo też jestem zainteresowana tym tematem. Planuję sprzedaż kursów przez Internet ale sądziłam, że założenie działalności jest koniecznością,nawet zastanawiałam się na kasą fiskalną. A tutaj niespodzianka, sądzicie inaczej. To jak płacićpodatek od wpływów za sprzedane kursy?;)

Musicie mieć działalność gospodarczą na 100%. Przecież to logiczne.

Szkolenia są zwolnione z VAT, ale podatek PIT trzeba nadal płacić.

Działalność jest konieczna, jeśli się coś robi w sposób ciągły, zorganizowany i zarobkowy.

Witam ponownie,
a co jeśli nie chciałbym zakładać działalności, kursy udostępniłbym za darmo, a dałbym informację że można wpłacić ewentualnie jeśli ktoś by chciał jakąś dotację na moje konto?

Powrót