Kwarantanna, a koniec umowy o pracę

• Autor wątku Autor wątku lafleur92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lafleur92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Mam umowę o pracę do końca lutego, przy czym w weekendy nie pracuję. Umowa prawdopodobnie nie będzie przedłużana, ponieważ byłem zatrudniony na okres próbny w czasie, kiedy było potrzebne więcej pracowników. Pech chciał, że dzisiaj dostałem kwarantannę i skierowanie na test na koronawirusa, który mam zrobić dopiero w sobotę. Pracodawca jest poinformowany, natomiast zastanawiam się jak to wygląda. Co w sytuacji, kiedy negatywny wynik (mam nadzieję, że taki) dostanę dopiero w poniedziałek i przez ten jeden czy dwa dni marca jeszcze będę miał kwarantannę? Albo co w sytuacji kiedy nie daj Boże wynik będzie pozytywny i pół marca przesiedzę na kwarantannie? Bo rozumiem, że kwarantanna jest jak tzw. L4 i w tym momencie pracodawca wypłaca mi do końca lutego za te dni pieniądze (tu pytanie czy jest to 80% jak w przypadku zwolnienia lekarskiego), ale co z marcem? Czy wtedy ZUS mi coś płaci, coś mam im dostarczać? A może umowa z pracodawcą w tym momencie zostanie rozwiązana po ustaniu kwarantanny?

Nie zrozumcie mnie źle, nie mam ochoty ciągnąć żadnej kasy od ZUS-u czy wydłużać sztucznie zatrudnienia, wręcz przeciwnie, nawet nie chciałoby mi się w to bawić. Natomiast nie chcę, żeby potem ZUS miał do mnie jakieś pretensje, że czegoś im nie dostarczyłem, albo że nie mam ubezpieczenia itp. No bo de facto od marca nie będę miał przecież ubezpieczenia, zostanę bezrobotnym, a nie mogę zapisać się do urzędu pracy bo jestem na kwarantannie. Mało tego, w poniedziałek ma do mnie dzwonić lekarz z przychodni w kwestii tego wyniku, a ja już nie będę miał w poniedziałek ubezpieczenia. Nie wystawi mi potem przychodnia jakiegoś rachunku za opiekę medyczną?

Czy jest ktoś w stanie udzielić mi odpowiedzi, czy powinienem założyć identyczny temat w dziale z prawem pracy?

Powrót