Kwarantanna - gdzie odbywać?

• Autor wątku Autor wątku function
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

function

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Moi drodzy!
Zwracam się z prośbą o pomoc a zarazem z prośbą o rzetelne informacje poparte przepisami prawa. Nie interesują mnie informacje, których źródłem jest na przykład strona internetowa (choćby nawet rządowa) czy wypowiedź ministra.

Pytanie: co stanowi prawo na temat miejsca odbywania kwarantanny narzuconej decyzją Sanepidu?

Czyli co powinien zrobić człowiek, w jakie miejsce udać się gdy otrzyma informację o narzuceniu na niego obowiązku poddania się kwarantannie?

USTAWA z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, Rozdział 1, Przepisy ogólne, Art. 1. Ustawa określa:
(...)
12) kwarantanna – odosobnienie osoby zdrowej, która była narażona na zakażenie,
w celu zapobieżenia szerzeniu się chorób szczególnie niebezpiecznych i wysoce
zakaźnych;

Art. 33. 7. W przypadku konieczności poddania izolacji lub kwarantannie osób,
o których mowa w ust. 1 i 5, wojewoda zapewnia warunki izolacji lub kwarantanny
przez zapewnienie odpowiednich pomieszczeń, wyposażenia oraz skierowanie do
pracy osób posiadających odpowiednie kwalifikacje.

Nie znalazłem w polskim ustawodawstwie innych informacji dotyczących miejsca odbywania kwarantanny. Wynika z tego, że jedynym mozliwym miejscem, przewidzianym polskim prawem, na odbywanie kwarantanny jest odpowiednie pomieszczenie zapewnione przez wojewodę.

Pytanie jest o tyle istotne dla mnie, że nie wiem gdzie miałbym odbyć taką kwarantannę gdybym otrzymał taki nakaz a nie chciałbym narażać się na kary ze strony Sanepidu za zaniechanie tego obowiązku. Nie mam stałego miejsca zamieszkania. Podróżuję na co dzień pomiędzy trzema miejscowościami i w każdej z nich przebywam mniej więcej podobną ilość czasu. Adres do korespondencji mam w jeszcze innej miejscowości, w której bywam czasami. Próbowałem juz z tym problemem dodzwonic się na infolinię ministerstwa zdrowia ale przez 4 godziny słyszałem w słuchawce tylko dziwne dźwięki przypominające muzykę i co chwilę komunikat "jesteś ponad setny w kolejce...".

Czy ktoś z Was ma wiedzę na postawione pytanie i mógłby pomóc?

Powrót