B
Beowen
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
Słyszałem że obecnie obowiązują jakieś kolejne restrykcje odnośnie przelewania - jakie są tu limity, ograniczenia. itd.?
Mam na myśli prozaiczne sytuacje, typu: daję koledze 5000zł - wolno mi tak, czy to już podlega opodatkowaniu?
Jeśli tak jest, no to nietrudno obejść ten przepis: wypłacam te 5tys. z bankomatu i tyle...
Zatem zastanawia mnie o co tu właściwie chodzi z tymi ekstra podatkami, a faktycznie z podwójnymi podatkami:
ja zapłaciłem już podatek od tych 5tyś., więc dlaczego mam drugi raz za... sam wydatek płacić?
Podejrzewam że komuś, w tej tzw. władzy, nieźle się znowu pomieszało w główce.
Ponadto zauważam tu ciężki... błąd legalizacji takiego podwójnego opodatkowania,
ponieważ wątpię aby prezydent podpisał aż tak wykoślawioną ustawę.
Stąd kardynalne pytanie: na jakich zasadach pracują obecnie urzędy skarbowe,
wzywając ludzi na przesłuchania pod pozorem niezapłacenia należnego podatku... od rzekomej darowizny, czy czegoś tam innego?
Mam na myśli prozaiczne sytuacje, typu: daję koledze 5000zł - wolno mi tak, czy to już podlega opodatkowaniu?
Jeśli tak jest, no to nietrudno obejść ten przepis: wypłacam te 5tys. z bankomatu i tyle...
Zatem zastanawia mnie o co tu właściwie chodzi z tymi ekstra podatkami, a faktycznie z podwójnymi podatkami:
ja zapłaciłem już podatek od tych 5tyś., więc dlaczego mam drugi raz za... sam wydatek płacić?
Podejrzewam że komuś, w tej tzw. władzy, nieźle się znowu pomieszało w główce.
Ponadto zauważam tu ciężki... błąd legalizacji takiego podwójnego opodatkowania,
ponieważ wątpię aby prezydent podpisał aż tak wykoślawioną ustawę.
Stąd kardynalne pytanie: na jakich zasadach pracują obecnie urzędy skarbowe,
wzywając ludzi na przesłuchania pod pozorem niezapłacenia należnego podatku... od rzekomej darowizny, czy czegoś tam innego?
Ostatnia edycja: