Kwestia prawna dotyczaca wlasnych produktow DVD + Podrecznik

• Autor wątku Autor wątku Awores
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Awores

Awores

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie
Otoz stworzylem swoj wlasny podrecznik oraz film instruktazowy zwiazany z naprawa telefonow komorkowych. Przydzielilem oczywiscie produktowi numer ISBN, lecz tak jak sie dowiedzialem numer ISBN nie daje zadnej ochrony praw autorskich.

W jaki sposob moge otrzymac prawa autorskie / licencje, zeby nikt nie skopiowal mojej publikacji ?
Po prostu boje sie ze jak zaczne sprzedwac produkt to ktos jawnie podkradnie sobie fragmenty mojego podrecznika lub uzyje fragmentow moich filmow - i jak ja wtedy udowodnie ze pierwszy to nakrecilem i ze jest to napisane / nagrane przezemnie.

Z gory bardzo dziekuje za udzielenie informacji.
Pozdrawiam

Awores napisał:
W jaki sposob moge otrzymac prawa autorskie / licencje, zeby nikt nie skopiowal mojej publikacji ?
masz je z mocy USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - Art.1. Praw tych ani utworu nigdzie się nie rejestruje - na dzień dzisiejszy nie ma takiej instytucji (o ile wiem).
Przydzielilem oczywiscie produktowi numer ISBN, lecz tak jak sie dowiedzialem numer ISBN nie daje zadnej ochrony praw autorskich.
Ale wysłałeś już egzemplarz swojego dzieła?
jak wyżej - nie ma takiej możliwości.
Po prostu boje sie ze jak zaczne sprzedwac produkt to ktos jawnie podkradnie sobie fragmenty mojego podrecznika lub uzyje fragmentow moich filmow - i jak ja wtedy udowodnie ze pierwszy to nakrecilem i ze jest to napisane / nagrane przezemnie.
Jest duża szansa, że tak będzie. No, nic, prawa autorskie, jak pisałem, masz z automatu. Zarchiwizuj sobie wszystkie materiały pośrednie i źródłowe z procesu twórczego. W razie konfliktu, pokażesz je - to jest w razie czego najlepszy dowód dla sądu, rozstrzygający dylemat, kto jest autorem. Idealnie, jeślibyś posiadał np. źródłowe zdjęcia czy materiał filmowy w rozdzielczości większej niż n wydawnictwie.

Otrzymujac ISBN musze tez wyslac egzemplac podrecznika i plyty do biblioteki narodowej ?

teraz już chyba nie ma takiego obowiązku, ale wysłanie potwierdzałoby autorstwo i czas opublikowania. W razie ewentualnych konfliktów mogłoby to pomóc.

Powrót