Kwestia ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku gorszysort
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gorszysort

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chciałbym Was prosić o stwierdzenie, czy możliwe byłoby następujące postępowanie:
1. rejestruję się jako bezrobotny i otrzymuję ubezpieczenie
2. po jakimś czasie UP proponuje mi pracę lub staż lub jakiś kurs - dowolną formę 'pomocy', której odmowa przyjęcia, jak wiadomo, skutkuje utraceniem statusu osoby bezrobotnej; dostaję termin stawiennictwa
3. krótko przed tym terminem, dobrowolnie wyrejestrowuję się z Urzędu, więc nie można zarzucić mi, że się nie stawiłem na wezwanie, bo w tym terminie nie jestem już zarejestrowany - nie mogę być ukarany 120 dniami bez statusu bezrobotnego, bo nim już wtedy nie jestem
4. przez 30 dni mam jeszcze ubezpieczenie
5. krótko przed upływem 30 dni rejestruję się ponownie
6. cykl się powtarza

Nie znam dokładnie wszystkich przepisów i nie wiem czy jest to faktycznie realne, czy też gdzieś w moim rozumowaniu popełniłem błąd. Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości. Pozdrawiam.

gorszysort napisał:
Chciałbym Was prosić o stwierdzenie, czy możliwe byłoby następujące postępowanie:
1. rejestruję się jako bezrobotny i otrzymuję ubezpieczenie
2. po jakimś czasie UP proponuje mi pracę lub staż lub jakiś kurs - dowolną formę 'pomocy', której odmowa przyjęcia, jak wiadomo, skutkuje utraceniem statusu osoby bezrobotnej; dostaję termin stawiennictwa
3. krótko przed tym terminem, dobrowolnie wyrejestrowuję się z Urzędu, więc nie można zarzucić mi, że się nie stawiłem na wezwanie, bo w tym terminie nie jestem już zarejestrowany - nie mogę być ukarany 120 dniami bez statusu bezrobotnego, bo nim już wtedy nie jestem
4. przez 30 dni mam jeszcze ubezpieczenie
5. krótko przed upływem 30 dni rejestruję się ponownie
6. cykl się powtarza

Nie znam dokładnie wszystkich przepisów i nie wiem czy jest to faktycznie realne, czy też gdzieś w moim rozumowaniu popełniłem błąd. Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości. Pozdrawiam.

Jest to forum prawne, a nie filozoficzne, czy socjologiczne, więc będę abstrahował od kwestii, czy jest to moralne, etyczne i aprobowane przez społeczność tego forum.

Według mojej wiedzy:

Tak. Jednakże, może istnieć pewne ryzyko, związane z celowym odwlekaniem przez Urząd Pracy Twojej rejestracji lub wyrejestrowania. W zależności od czynnika ludzkiego. Podobno na tego typu decyzje urząd ma 30 dni. Choć niewykluczone, że potem wygrałbyś proces w sądzie, jakby co.

NIE WIEM, jaka data jest datą wyrejestrowania. Jeśli jest tak, że datą wyrejestrowania jest data decyzji urzędu, to jakiś złośliwy urzędnik mógłby celowo zwlekać z rozpatrzeniem Twojego wniosku aż minie data stawiennictwa (zawsze można się odwoływać/sądzić/itp.). Jeśli jednak datą jest data złożenia tego wniosku, to raczej jest ok.
NIE WIEM też, z jaką datą zostajesz później zarejestrowany.

Ostatnia edycja:
Powrót