Kwestionariusz osobowy pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku deadprince
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deadprince

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W przeszłości otrzymałem wyrok za dość głupi wybryk, jak to młody człowiek, ale żadna bójka, kradzież, narkotyki, nie chcę się w to zagłębiać. Niestety, okres zawieszenia jeszcze nie minął. Dotychczas pracowałem w jednej firmie, ale padła, więc muszę zmienić pracę.
Po szkoleniu w pewnym call center na agenta wręczono nam kwestionariusze osobowe (w poprzednim tego nie było), w którym widnieje pytanie "Oświadczam, że byłem/nie byłem karany sądownie". Test napisałem z grupy jako jeden z najlepszych, jestem na dziennych studiach, ogólnie wiodę raczej tryb życia zaprzeczający mojej przeszłości, jakkolwiek śmiesznie to brzmi. No ale błąd z przeszłości się za mną ciągnie.

Stąd moje pytanie - czy jeśli napiszę, że tak, byłem, to szansa na zatrudnienie momentalnie wygasa, czy lepiej po prostu przed oddaniem takiego kwestionariusza porozmawiać uczciwie ze szkoleniowcem na ten temat, opisując całą sytuację?
Czy to jest tylko do informacji pracodawcy, i ewentualnie mogę zataić (napisać, że nie) i w KRK tego nie sprawdzą i czy coś mi za to grozi, gdy to wyjdzie na jaw? (nie jestem tego zwolennikiem tego rozwiązania, bo to olbrzymi stres, ale pytam już z ostateczności)

Proszę o odpowiedzi, w poniedziałek muszę zanieść ten kwestionariusz. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i rady.

Powrót