Kwestionowanie zapłaconej faktury

• Autor wątku Autor wątku summarum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

summarum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dostałem fakturę za wynajmowany lokal, której wysokość kwestionowałem, niemniej jednak ją zapłaciłem, chcąc jednak nadal kwestionować jej wysokość.
Czy jest to dopuszczalne? Czy płacąc fakturę jednocześnie nie uznałem jej wysokości?
Dodam, że jej wysokość kwestionowałem pisemnie przez zapłatą ale teraz mam inne argumenty. Decyzję o zapłacie podjąłem w obawie o konieczność płacenia odsetek.

Jeżeli zapłaciłeś, kwestionując wysokość kwoty wskazanej w fakturze, to nie uznałeś długu.

Nawet jeśli przytaczam inne argumenty przeciwko wysokości zapłaconej kwoty - już po zapłacie?
Poprzednia argumentacja nie była dobra. Po zapłacie faktury chcę podnieść inne okoliczności, które mogą uzasadniać obniżenie zapłaconej juz kwoty. I pytanie, czy dobrze zrobiłem- najpierw zapłaciłam fakturę a trzy dni później poszło pismo z prośbą o wyjaśnienie sposobu wyliczenia należności. Jednym słowem nie kwestionuję z góry, że zapłacilem za dużo, tylko mam wątpliwości co do prawidłowości wyliczen, które oni powinni mi wyjasnić.

Patrz moja poprzednia odpowiedź. Jeżeli zakwestinowałeś wysokość kwoty po zapłacie to lipa. Nie ma natomiast znaczenia uzasadnienie twoich zastrzeżeń. Ważny jest sam fakt niezgody na wysokość należnej kwoty.

Powrót