Kwota liczona z ZAW. O WSZCZ. EGZEK. wyższa niż ta zablok. przez komornika na koncie

• Autor wątku Autor wątku JanKowalski2017
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JanKowalski2017

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Szanowni Państwo

Kwota wynikająca z ZAWIADOMIENIA O WSZCZĘCIU EGZEKUCJI wynosi ok 820 pln.
Bank mówi, że kwota zablokowana przez komornika na koncie (choć oczywiście mogę dysponować tylko kwotą wolną ok 1500pln) to 635 pln.

Co robić - płacić komornikowi tyle ile chce na wezwaniu ? Czekać aż sam ściągnie kwotę zablokowaną na koncie a więc mniejszą ? Uciekać z kraju ? ;)

Komornik niczego nie ściąga z banku, już pisałem.
Również pisałem, ze przy wpłacie płacić kwotę z zawiadomienia o wszczęciu i najlepiej zaktualizowaną z tym co jest w kancelarii bo na pewno wydatki dojdą.
Dłużnik wie ile zarabia i czy kiedykolwiek bank coś przekaże.
Jeśli pytający ma problem natury egzystencjalnej to już forum prawne nie pomoże.

Przepraszam, ale nie rozumiem dlaczego mówisz, że komornik z banku sam kwoty nie ściąga. No od tego zawsze chyba był, żeby kwotę zając gdy dłużnik jej sam nie placi.

Dzwoniłem do komornika i banku i okazuje się, że lepiej w przeciwieństwie do tego co mowileś by bank sam przekazał z automatu pieniądze komornikowi, moje koszty jako dłużnika są wówczas mniejsze i zamiast 820 z ZAWIADOMIENIA faktycznie wynoszą kwotę zablokowaną czyli 630 i sprawa jest zamykana - taką wspólną wersję przedstawił i komornik i bank.

Wskaż proszę gdzie napisałem że lepiej jest wpłacić samemu ?

Skoro pisałeś , że bank nic nie ściąga i żeby robić przelew na wyższą kwotę, by wynikającą z ZAWIADOMIENIA takie odniosłem wrażenie. I to twierdzenie prawdziwe, ale z punktu widzenia komornika.
Dziękuję za zaangażowanie, problem rozwiązany, pzdr

Pisałem że komornik niczego z banku nie ściąga - nie kłam - bank przekazuje pieniądze na podstawie zajęcia.
Komornik nie ma wpływu na czy, kiedy i w jakiej kwocie bank zrealizuje zajęcie bo tylko bank wie czy dłużnik przekroczył kwotę wolną.
I zgodnie z prawdą napisałem, że przy przelewie patrzeć na kwotę z zawiadomienia.

Kłamiesz.
LLawyer napisał:
Pieniądze przekazuje bank, komornik niczego z banku nie ściąga.

Z uporem maniaka dalej było pisane ściąga.

LLawyer napisał:
Przelew należy robić w kwocie z zawiadomienia o wszczęciu a nie z informacji z blokady.

Domyślając się, że z niewiadomych powodów 90% dłużników mając do wyboru dwie kwoty bez zapytania u źródła zakłada niższą wskazałem jak wyżej bo pytający pobąkiwał, że chce sam zapłacić.

Bo następnym tematem byłby zarzut że zapłaciłem a komornik nie umorzył egzekucji z rachunku.
Co oczywiście byłoby wierutną bzdurą - wezwanie jest jak na zawiadomieniu a nie w systemie bankowym.
Skoro wezwanie jest z 1 kwotą.

Ostatnia edycja:
kłamiesz - kwota z wezwania nie jest kwotą ktorą dłużnik ma płacić - jest to kwota teoretycznego wyliczenia zawierająca koszty operacyjne komornika, poencjalne, które mogą się wcale nie pojawić gdy pozwolimy bankowi by sam przelał kwotę mniejszą komornikowi.

Jeśli pytający nie widzi różnicy między płaceniem ( np przelew ) a biernym czekaniem na zrealizowanie zajęcia przez bank czyli egzekucją ( przymusem ) z wierzytelności rachunku bankowego to polecam wrócić do szkoły.

Nie jest to żadna kwota teoretyczna a jest to kwota do zapłaty jeśli nie dojdą żadne wydatki a zapłata będzie dokonana w dniu odebrania zawiadomienia o wszczęciu - inaczej mniejsza już nie będzie (odsetki można policzyć samemu ) jeśli chodzi o spłatę.

Egzekucja spłatą już nie jest.

Różnica jest zasadnicza.

Ostatnia edycja:
Powrót