Kwota wolna a zatrudnienie

• Autor wątku Autor wątku dynia1973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dynia1973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Post grzecznościowy.
..
Dzień dobry.
Chciałem zapytać o kwotę wolną i ewentualne zatrudnienie się żony...
Otóż jestem emerytem. Nigdzie nie dorabiam.
Żona od 20 stycznia 2022 jest na bezpłatnym urlopie ( na okres 5 lat). Ze względów zdrowotnych...Nie osiągnęła wieku emerytalnego.
Tak też będziemy się razem rozliczać.
Na utrzymaniu mamy jeszcze córkę.
Zgłosiłem do ZUS,że żona nie pracuje i Pani w ZUS podpowiedziała, żeby co miesiąc otrzymywać do emerytury
zaliczkę na podatek od emerytury (kwota wolna), bym otrzymywał do emerytury 425 zł. Tak też zrobiłem...

Parę dni temu żona otrzymała propozycję drobnej pracy - 3 h tygodniowo - na umowę zlecenie lub umowę o pracę (pracodawca kazał jej wybrać jaka chce umowę ). Zarabiać będzie 21 zł /h

Moje pytanie brzmi : czy nie stracimy tych kilkuset złotych (425zl) jakby żona podjęła tę pracę? Czy to w ogóle jej sie opłaca?

Jak to rozwiązać??

Jedna z ksiegowych twierdzi, że absolutnie nie opłaca sie żonie podjąć tej pracy... Ze straci na tym.... ( Jeśli tak jest to ile?)

Pracodawca mówi, że będzie to bardziej dla niej opłacalne bo i ja mam kwotę wolną 5100 i żona 5100... Nie bardzo rozumiem tę kwestię...

Proszę o pomoc.

w tej chwili Ty korzystasz z kwoty wolnej od podatku swojej i zony (w uproszeniu). Jeżeli pracodawca żony również uwzględni kwotę wolną zony to ostatecznie w rozliczeniu rocznym może się okazać że będzie niedopłata (wysokość zależy od dochodu żony).

czyli jeżeli zona zarobi 5000 to kwota zwrotu nie wyniesie 5100 ale ok 4000 ale będzie rozliczona rocznie a nie miesięcznie

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Proszę mi w takim razie poradzić jak to zrobić by nie stracić...
Czy takie zatrudnienie w ogóle się opłaca? Szczerze, to żona zarobi niewiele - ok 240 zł na miesiąc...
Ja teraz do wypłaty dostaje 425 zł Według znajomej księgowej stracimy na tym zatrudnieniu żony, a przyszły pracodawca żony twierdzi inaczej...
Proszę w prosty sposób poradzić co tu zrobić, jak to rozwiązać?

wydawało mi się że jasno napisałam wyżej - moim zdaniem korzystniej zarobić 5000 i dostać mniejszy zwrot z podatku. dodatkową korzyscią są odprowadzone składki

Powrót