Kwota wolna od zajęcia a wpłaty własne

• Autor wątku Autor wątku benyamin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benyamin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Nieświadomy zajęcia komorniczego na moim rachunku bankowym, dokonałem wpłaty. Kiedy się zorientowałem o zaistniałej sytuacji, poprosiłem bank o ustalenie kwoty wolnej o zajęcia oraz odblokowania środków. W odpowiedzi otrzymałem informacje, że kwota wolna obejmuje jedynie przelewy przychodzące zewnętrzne i nie ma możliwości odblokowania środków wpłaconych przeze mnie osobiście. Czy aby na pewno to prawda?

benyamin napisał:
Czy aby na pewno to prawda?
Czym się przejmujesz? Przecież na pewno, jako uczciwy człowiek i tak byś przeznaczył te pieniądze na spłatę długu.

a co to za różnica, skąd się wzięly pieniądze na koncie? Kwota wolna to kwota wolna (no chyba że już ją przekroczyłeś nieświadomy zajęcia komorniczego)

również tak interpretowałem kwotę wolną, (która na pewno nie jest przekroczona) jednak chciałem się upewnić przed kolejna wizytą w banku.

Ostatnia edycja:
benyamin napisał:
Witam,
Nieświadomy zajęcia komorniczego na moim rachunku bankowym, dokonałem wpłaty. Kiedy się zorientowałem o zaistniałej sytuacji, poprosiłem bank o ustalenie kwoty wolnej o zajęcia oraz odblokowania środków. W odpowiedzi otrzymałem informacje, że kwota wolna obejmuje jedynie przelewy przychodzące zewnętrzne i nie ma możliwości odblokowania środków wpłaconych przeze mnie osobiście. Czy aby na pewno to prawda?

Banki strasznie twórczo interpretują pojęcie "kwota wolna od zajęcia", tymczasem wykładania językowa tego pojęcia nie pozostawia żadnych wątpliwości. Skoro dana kwota jest "wolna od zajęcia (egzekucji)" to znajduje się poza jakimkolwiek "imperium" komornika oraz przepisów regulujących egzekucję. Bank zatem nie może ograniczać, blokować, utrudniać wypłaty środków znajdujących się w ramach "kwoty wolnej od zajęcia". Blokować może zaś środki podlegające zajęciu.

Rzecznik finansowy powinien pomóc...

Dodam tylko, że przepis już dawno powinien był być zlikwidowany bo chroni tak dłużników jak przede wszystkim wspiera interes banków. Już wkrótce drastyczna zmiana.
Środki na rachunku będą wolne od zajęcia ale tylko do 75 % najniższego wynagrodzenia czyli aktualnie ok. 1387,50 zł ale co miesiąc. Tyle będzie można wypłacić co miesiąc z konta. Reszta - do komornika.

Przy okazji proponuję dyskusję jak to będzie w nowym stanie prawnym od 08.09.2016 bo zapis "w każdym miesiącu" wprowadza trochę zamieszkania. Art.54 Prawa bankowego po nowelizacji:
...
1. Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego, w każdym miesiącu kalendarzowym, w którym obowiązuje zajęcie, do wysokości 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie ustawy z dnia 10 października 2002 r.
o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U Nr 200, poz. 1679, z późn. zm.20), przysługującego pracownikowi zatrudnionemu w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy.
...
Mam wrażenie że przepis jest niejasny i dziwnie sformułowany. Czy to oznacza, że po 10 miesiącach można mieć na koncie 13875 zł a po 100 miesiącach aż 138 750 zł wolne od zajęcia?

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
Mam wrażenie że przepis jest niejasny i dziwnie sformułowany. Czy to oznacza, że po 10 miesiącach można mieć na koncie 13875 zł a po 100 miesiącach aż 138 750 zł wolne od zajęcia?
Albo też stan rachunku łącznie z wpływem nie może przekroczyć 1387,50 zł...
Przepis jest sformułowany tak, że skłaniałabym się ku mojej wersji...

Krispl proponuję rozpocząć nowy wątek.

Z przepisu wynika że w każdym miesiącu wolny od egzekucji będzie depozyt o równowartości odpowiadającej 75% tzw "minimalnej krajowej" ...

Ale depozyt nowy czy już obecny na rachunku? :)

Powrót