Kwota wolna od zajęcia – czy będę mógł pobrać pieniądze z konta?

• Autor wątku Autor wątku lm25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lm25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Otrzymałem z ZUS pismo z tytułem wykonawczym (wszczęcie egzekucji z tytułu nieopłaconych składek).
Półtora roku temu otworzyłem działalność gospodarczą (obecnie zawieszona). Wcześniej – kilka lat temu otworzyłem w mBanku rachunek – ekonto.
Używałem go do własnych rozliczeń (otrzymane przelewy z wypłat, zapłata rachunków) a po zarejestrowaniu działalności rachunek ten służył mi także do obsługi związanej z prowadzeniem firmy.

Kwota wolna od zajęcia według prawa bankowego dotyczy środków pieniężnych znajdujących się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych.
Na stronie mojego rachunku jest umieszczona informacja „Rodzaj rachunku :
RACHUNEK BIEŻĄCY”. Czy zatem jest to rachunek oszczędnościowy z przysługującą kwotą wolną od zajęcia, czy może „rachunek bieżący” to rachunek gdzie całość środków podlega egzekucji?
Czy powinienem też zupełnie wyrejestrować zawieszoną działalność gospodarczą żeby rachunek nie był traktowany jako firmowy?

Nie mam w tej chwili wystarczających środków do spłaty całego zadłużenia, a boję się, że ewentualne zajęcie wszystkich pieniędzy rachunku uniemożliwi mi normalne funkcjonowanie, dlatego proszę o pomoc jaki to jest rodzaj rachunku i czy przysługuje mi na nim kwota wolna od egzekucji.

Wydawało mi się, że poniższy temat jest czytelnie i jasno sformułowany
http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/465867-egzekucja-z-rachunku-bankowego.html

Po drugie, nie ma czegoś takiego jak konto bankowe. Jest umowa rachunku bankowego uregulowana w ustawie kodeks cywilny. Rozwinięciem regulacji kodeksowej jest ustawa Prawo bankowe, która wprowadza 6 rodzajów rachunków bankowych, które na potrzeby niniejszego opracowania nazwane zostaną:

Osobistymi:
- rachunki oszczędnościowe,
- rachunki oszczędnościowo-rozliczeniowe,
- rachunki terminowych lokat oszczędnościowych.

Korporacyjnymi:
- rachunki rozliczeniowe, w tym bieżące i pomocnicze;
- rachunki lokat terminowych
[...]
Prawo przewiduje jednak ochronę środków znajdujących się na rachunkach osobistych (patrz wstęp).

Sprawdziłem swoją umowę z bankiem. Tytuł umowy: Umowa o prowadzenie bankowych rachunków oszczędnościowych.
Zatem jak rozumiem decydujące znaczenie ma umowa z bankiem? Jeżeli mam umowę na prowadzenie bankowego rachunku oszczędnościowego, to informacja umieszczona na stronie internetowej po zalogowaniu "Rodzaj rachunku : RACHUNEK BIEŻĄCY" nie ma znaczenia?
Istnieje bowiem sprzeczność - w umowie mam "rachunek oszczędnościowy" a na stronie "rachunek bieżący". Ale decyduje treść umowy?

Po za oczywistymi elementami prawa bankowego pozostaje jednak fakt że nie każde konto bankowe pozwoli na korzystanie z tego prawa. Już wyjaśniam.

Przykład Mbank czyli konto internetowe które po zablokowaniu nie daje żadnych możliwości korzystania z kwoty wolnej od zajęcia jak ma to się np. w PKO BP czy BZ WBK.

@Im25 trzeba było od razu pisać, że to mBank. Tak jak napisał Daro_1234, w mBanku z kwotą wolną jest jak z protokołami zajęcia pewnego komornika z w-wy cyt: "Pani asesorze ten protokół jest... ale go nie ma".

@Daro_1234, mithloss

Z tego co piszecie wynika, że trzeba uważać na mBank i ostudzić nadzieję na uzyskanie kwoty wolnej od zajęcia.
Ale przecież zablokowanie przez bank kwoty wolnej od zajęcia byłoby działaniem bezprawnym.
Zresztą ograniczenie dysponowania kwoty wolnej od zajęcia jest sprzeczne z samym sensem istnienia takiego rozwiązania w prawie bankowym.

Nikt nie mówi że mbank łamie prawo. On owszem daje ci możliwość skorzystania z 54 par prawa bankowego ale z jednym ale.

Prawo to mówi że nie może bank przekazać środków do komornika do czasu wykorzystania kwoty 11 000 zł z groszami i tak faktycznie jest.

Problem polega na tym że inne banki które dysponują placówkami stacjonarnymi pozwalają na wypłatę kwoty na zajętym koncie a mbank z racji braku placówek( konto internetowe) już nie.

Więc wszystko jest ok ale nie dla dłużnika. Oczywiście do czasu wystąpienia problemu dłużnik tego nie wie.

Poza tym mBank, a w zasadzie BRE Bank,którego ten pierwszy filią, podobnie jak Volkswagen Bank i HSBC przystąpiły ostatnio do OGNIVO, a zatem znakomita większość komorników dowiaduje się o istnieniu takiego rachunku bankowego w mgnieniu oka

Ognivo to nie problem ale brak możliwości korzystania ze srodków na zblokowanym koncie już tak.

Przecież kasę z konta w mBanku można wypłacić w placówce Multibanku, a za jakieś pare miesiecy w wyniku połączenia marek mBank, BRE Bank i Multibank, będa to placówki mBanku

Ostatnia edycja:
Daro_1234 napisał:
Ognivo to nie problem ale brak możliwości korzystania ze srodków na zblokowanym koncie już tak.

A jakby zgłosić organom ścigania łamanie ustawy?
Dobre pare lat temu (10 ok. jak pamiętam) ING także nie chciało wypłacić.
I wtedy pismo o kierowaniu sprawy do prokuratury spowodowało niezwłoczną wypłatę środków. Chociaż pewnie mBank wie co robi w takim "państwie prawa" jak Polska.

witam mam problem potrzebuję objaśnienia sytuacji.Dostałam pismo ze komornik zajoł mi rachunek bankowy wrza z wynagrodzeniem czyli konto zostało zablokowane.Moje pytanie czy komornik tak może ponieważ pracuję na 3/4 etatu i zarabiam 1500 brutto na konto wpływa jeszcze 500 +. Czytałam gdzieś że niby komornik nie może nic wziąść z tej kwoty więć co dalej jak mam wybrać swoją pensje skoro jest blokada konta komornik i tak nic niby nie wezmie ??? pomocy !!!!

ależ czy może potrącić mi całą kwote naraz chce zwrotu w wysokosci 1570 a ja zarabiam 1500 bruto

no tak pisze zajęcie wynagrodzenia na piśmie kwota 1570 to niby nie dużo ale czy z kwoty 1500 bruto można zabrać jeśli tak to czy coś mi zostawi i czy bede mogła sobie resztę wypłacić skoro jest blokada konta ?? albo jeśli komornik nie może z tej kwoty zabrać należności to czy on mi odblokuje to konto nie rozumię tego wogule :)

Powrót