Kwota wolna od zajęcia czy obrót na koncie wolny od zajęcia???

• Autor wątku Autor wątku Mat111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mat111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry!

Problem jest taki.
Na koncie środków 200 zł.
Przychodzi zajęcie komornicze na kwotę 10.000 zł.
Na konto wpływa 7.000 zł.
Wypłacam z bankomatu 4.000 zł.
Kwota wolna do wykorzystania pozostaje kilkaset złotych...
Dzwonię do banku i Pani mówi mi, że ta "kwota wolna od zajęcia" 11 tyś z haczykiem to jest kwota obrotu na koncie a nie kwota pieniędzy do wykorzystania i zarówno wpływy na konto jak i rozchody z konta "kwotę wolną od zajęcia" pomniejszają... Czy to prawda??? Bo faktycznie z kwoty 11 tyś do wykorzystania jest coś ponad 6.000 zł... :-x
Proszę o pomoc i wyjaśnienie.

Nie bardzo rozumiem Pana przekaz, ale na kwotę wolną od zajęcia z art. 54 pb składają się środki znajdujące się na rachunku bankowym w chwili jego zajęcia i wszystkie następne, które pojawią się na koncie później. Bez znaczenie jest czy te pieniądze będą ciągle znajdowały się na rachunku, czy też będą wypłacane.

Teoretycznie tak, ale...
załóżmy, że kwota wolna od zajęcia to równo 11.000 zł.
Jeżeli w chwili zajęcia konta mam na nim 11.000 zł, to kwotę tą mogę sobie bez problemu wypłacić z banku i od tej chwili wszystkie dalsze wpływy na konto będą przelewane na konto komornika.
Jeżeli natomiast w chwili zajęcia na koncie nie mam pieniędzy, później wpływa mi kwota 10.000 zł to w rubryce wolne środki widzę kwotę 1.000 zł i tylko tyle mogę wykorzystać... o co tu biega???

Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc??? :(

Najprawdopodobniej "pani z banku" się myli.

Mat111 napisał:
Jeżeli natomiast w chwili zajęcia na koncie nie mam pieniędzy, później wpływa mi kwota 10.000 zł

- to 10.000 może Pan pobrać i pozostaję do pobrania ok. 1000 zł (bez znaczenia czy następnie wpłynie 1.000 czy powiedzmy 5.000. Kwota wolna to środki, którymi posiadacz rachunku może swobodnie dysponować, innymi słowa kwota wolna od zajęcia to rozchody z konta.

Powrót